Debatt

”De fastnar i att försöka sänka Alliansen”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Retorikexpert Elaine Bergqvist analyserar partiledardebatten i Studio Ett i Sveriges Radio

Elaine Bergqvist.
Elaine Bergqvist.

De Rödgröna:

Det är tydligt att De Rödgröna vill dissekera Alliansens politik och retorik. Stor krut läggs på att attackera dem med käcka formuleringar som inte riktigt biter på Alliansen eftersom de inte intar försvarsställning. Undantaget där är Eriksson som argumenterar för det som De Rödgröna har gjort och vill göra för Sverige. Det som De Rödgröna faller på retoriskt är att de fastnar i att försöka sänka Alliansen optimistiska linje om att det har blivit bättre i Sverige. De fastnar i problemen och hinner inte blicka fram i vad de vill göra konkret mer än vackra formuleringar som ”Möjligheternas land”. Ohly är De Rödgrönas svaga kort idag.

Alliansen:

Alliansen fortsätter att argumentera för att de styrt Sverige stadigt genom den ekonomiska stormen. Olofsson har lugnat ner sitt tempo vilket gör att det inte är lika stressigt att lyssna på henne i första delen av sändningen. Reinfeldt är den som är skickligast i dag. Han är konkret och har sakliga argument, plockar poänger från Sahlin uttalanden. Det enda farliga är att han som statsminister kan framstå som raljerande när han pratar ner Sahlin.

Olofsson vs Ohly – 1 - 0

Olofsson: ”Koppla ihop skolan med arbetslivet.” Maud pratar i huvudsak om det hon vill göra för Sverige, använder egna möten med svenska folket för att stärka argumentationen. Olofsson dementerar Ohlys anklagelser och flyttar snabbt fokus till att propagera för den egna hållningen

Ohly: ”Regeringen vill öka otryggheten för ungdomarna”. ”Ni smetar pengar på dem som redan har”. Ohly ägnar större delen att försöka sänka Olofsson istället för att propagera för sin egen hållning.

Sahlin vs Reinfeldt 0 - 1

Sahlin: ”Ni har inte förändrat a-kassan, ni har försämrat den”. Sahlin har många bevingade ord och välformulerade attacker som går ut, men inte nödvändigtvis in eftersom hon inte konkret förklarar vad kritiken står på.

Reinfeldt: Omformulerar a-kassan till en ”försäkring mellan två jobb”. Pratar om vad Alliansen har gjort för arbetslösa och vad De Rödgröna har gjort dem. Är konkret när han motiverar varför De Rödgröna har gjort sjuksköterskor och andra låginkomsttagare en otjänst.

Eriksson vs Hägglund – 1- 0

Peter Eriksson: Eriksson använder trovärdighetsförstärkning genom att citera Barack Obama. Han hävdar krasst att inget har blivit eller blir bättre av att Sverige är där. Eriksson är lugn, saklig och De Rödgrönas starkaste kort idag.

Göran Hägglund: Motiverar sina argument för kriget i Afghanistan med att hävda att det är att vända landet ryggen. Han vädjar till lyssnarnas känslor för att fortsatt delta i kriget. Det blir dock svårmotiverat under kristider och han saknar argument för det.

Sahlin vs Björklund 0-0

Sahlin: ”Vi vill fördela lika mellan alla barn.”

Björklund: Det blir ingen duell för Mona Sahlin och jag är överens.

Elaine Bergqvist

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt