Debatt

”Köttätarna har ingen ursäkt”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Läsaren Hirad Rezazadeh: ”Köttindustrin slaktar miljardtals kännande individer på löpande band – och ingen kan ge mig ett hållbart argument varför”

Det finns inga bra argument för att äta kött, menar debattören.
Det finns inga bra argument för att äta kött, menar debattören.

Det största problemet med köttindustrin är varken djurhållningen eller dess skada mot miljön, utan det faktum att industrin dödar miljardtals kännande individer på löpande band.

Djurskyddslagstiftningen har successivt skärpts sedan Sverige fick sin första djurskyddslag 1857. Ändå utnyttjas i dag fler djur än någonsin i våra djurfabriker. Problemet med djurskydd är att den säger att det är okej att utnyttja våra medvarelser, fast att det ska ske på rätt sätt. Men djur är inte till för att utnyttjas utan finns till för sig själva.

Under mina år som vegan har jag inte mött ett enda vettigt argument till försvar för köttätandet eller utnyttjandet av djur överhuvudtaget. Det hänvisas ofta till djurs lägre intelligens. Problemet med detta argument är att vi skulle få ett Nazityskland om detta skulle förespråkas fullt ut, då inte alla människor skulle bli lika mycket värda.

Dessutom anses grisar ha lika stor intelligens som en treåring, det vill säga betydligt större än vad katter eller hundar har. Värdet sitter med andra ord inte i förståndet, utan vi måste utgå ifrån att våra medvarelser har intressen men, framförallt, att de kan lida.

All forskning tyder på att djur kan uppfatta lidande på samma sätt och i lika stor utsträckning som människor kan. De som får lida allra mest i Sverige är kanske de fem miljarder fiskar som varje år mister livet.

Ingen förnekar naturligheten i konsumtionen av kött och att många djur äter varandra. Att ta sina förebilder ur naturen skulle dock bidra till allvarliga konsekvenser då även våldtäkter och kannibalism är vanligt bland djur. Sedan när är våldtäkter okej för att de är naturliga?

Olikheter utnyttjas alltid till legitimering av förtryck. Djurens underordning är det bästa exemplet. Ett annat exempel är hur man kan legitimera förtryck genom olikheter i kultur. Artindelningen överhuvudtaget kan anses lika meningslös som den rasindelning av människor som vi en gång i tiden hade, då den skapar ett vi och dom.

Den främsta anledningen till köttätande är att folk tycker det är gott att äta kött. Men en handling kan aldrig vara moraliskt försvarbar utifrån hur mycket njutning det ger en själv, utan det måste tas hänsyn till den som berörs av ens handlingar. En våldtäktsman kan aldrig legitimera sin handling oavsett hur mycket njutning det ger denne.

Som vegan ser jag utnyttjandet av djuren som det värsta förtrycket mänskligheten utövar och rekommenderar alla att bojkotta djurindustrierna genom att bli veganer.

Hirad Rezazadeh

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt