Ideologiska experiment löser inte vårdkrisen

Slutreplik från Socialdemokraterna om vårdköerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Alla ansvarsfulla politiker inser att det inte finns en enda, enkel, lösning på sjukvårdens olika utmaningar, skriver Erika Ullberg och Helen Eliasson.

DEBATT

SLUTREPLIK. Moderaterna fortsätter med sitt förenklade resonemang om vårdköer i stället för att bemöta den mer komplexa verkligheten.

För att lösa problemen i vården behövs mer personal – för att kunna öppna fler vårdplatser och utföra fler operationer i tid.

För att få fler att jobba i vården behövs bättre villkor, höjda löner och arbetstider som ger möjlighet till återhämtning.

Hur ska dessa viktiga satsningar kunna göras med en ny regering med Moderaterna i spetsen som väljer att prioritera stora skattesänkningar? Det är Moderaterna skyldiga väljarna ett svar på.

Moderaternas sätt att styra sjukvården i landets två största landsting visar på dess oförmåga att styra, leda och ta ansvar. I Stockholm, Sveriges rikaste landsting, har man skapat en permanent sjukvårdskris. Där är antalet vårdplatser som inte kan användas på grund av personalbrist fler än någonsin tidigare - med inställda operationer som följd.

Väntetiderna till vårdcentralerna växer, tusentals förlossningsplatser saknas, pengar slösas på Nya Karolinska sjukhuset, världens dyraste sjukhus. Samtidigt är akutmottagningarna överfulla och svårt sjuka får sin operation uppskjuten tills det blir för sent.

Moderatstyrda Västra Götalandsregionen har, precis som Stockholms läns landsting, fått mångmiljardtillskott av den S-ledda regeringen, men lyckas trots detta inte ge sjuka människor hjälp i tid.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har bland de längsta väntetiderna på akuten i landet, vårdpersonal sägs upp på grund av sparkrav på hundratals miljoner och övriga akutsjukhus i regionen är på väg mot samma situation.

Vården behöver pengar, men de måste också användas rätt. Sjukvården behöver ledningar som tänker långsiktigt och sätter patienter och personal före ideologiska experiment. Den behöver varken fler affärsområden, dyra privatiseringar eller skattesänkningar.

Alla ansvarsfulla politiker inser att det inte finns en enda, enkel, lösning på sjukvårdens olika utmaningar. Är det någon som borde vara nervös så är det Ulf Kristersson eftersom hans M-kollegor i landsting och regioner inte har insett detta.


Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd, Stockholms läns landsting
Helen Eliasson (S) oppositionsråd, Västra Götalandsregionen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Erika Ullberg

Vård & omsorg

Moderaterna

Ulf Kristersson