Debatt

Livvakter för elever – är det framtiden?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

I Ockelbo har föräldrarna till en mobbad pojke beslutat att anställa en ”livvakt” för att deras son ska kunna gå i skolan. Skolan har uppenbarligen problem med att motverka mobbning och pojken hade hamnat i slagsmål i en bråkig klass. Lotta Wennlund som är ansvarig för skolan i kommunen tycker att det är en ovanlig åtgärd men en förstärkning som ändå behövdes.

Vad ska vi säga? Livvakter för mobbade elever är kanske framtiden för utsatta barn och förutsättningen för att de ska kunna gå i skolan och få ett slutbetyg utan att knäckas på vägen. Ockelbo är ju långt ifrån den enda skolan som inte klarar av att hantera problem med mobbning. Varje dag kommer rapporter som mobbade barn, barn som tar sitt liv eller barn som stämmer kommunen för att den ingenting gjorde.

Argumenten från skolor som har mobbning och sett barn slås ut i tidig ålder är ju många, typ – vi gjorde så gott vi kunde. Men sanningen är ju den att skolorna i regel inte alls klarar av problemen, på många håll blundar man fortfarande för dem. Kanske för att det inte finns tillräckligt med vuxna i skolan som kan hålla ordning på eleverna. En sak är i alla fall säger: politiker och tjänstemän löser väldigt få problem. Det mesta lämnas över på enskilda individer, på föräldrar, sjuka, arbetslösa. Därför blir livvakter i skolan – logiskt!

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Gröning