Min rätt att bemöta Vilks idioti inskränks

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Peter Sunde Kolmisoppi: Genom att flytta vårt möte styr Folkets hus debatten

Peter Sunde Kolmisoppi.
Peter Sunde Kolmisoppi.

I morgon skulle vi debattera. Jag, Lars Vilks, Alexander Bard och Sakine Madon. Vi skulle prata om yttrandefriheten. Om de attacker mot den som pågår och vad det innebär. Vad det fria ordet har för plats i dagens samhälle och hur de fysiska hoten mot verbala yttranden ska bekämpas.

Min infallsvinkel var att jag ville konfrontera Vilks med att hans verk, visserligen skyddade av yttrandefriheten, ändå trampar neråt. Att yttrandefriheten inte tar bort kraven på solidaritet mot utsatta. Att yttrandefriheten inte tar bort de mänskliga faktorerna som uppstår. Att man har en rätt att bli respekterad för den man är.

Jag ville prata om att många på högerkanten pratar om yttrandefrihet som en lyssningsplikt. Att de är upprörda för att de aldrig får prata utan alltid blir censurerade – samtidigt som vi hör dem hela tiden och att de alltid pratar. Att det inte innebär att vi måste lyssna bara för att du säger saker som är kontroversiella.

Jag ville prata om många saker. Min rätt att få bemöta idioti med konkret och konstruktiv kritik har däremot blivit inskränkt. De fysiska hot kring Lars Vilks leder till att jag inte får bemöta honom i debatt.

Men mötet blev inställt. Folkets hus i Göteborg skyller på att de som har ett tidigare bokat event, som ska vara i en helt annan del av byggnaden, känner sig oroliga över deras säkerhet. Det kan jag förstå. Men samtidigt kan jag inte förstå det när det gäller Lärarförbundet, som är den andra gästen. Deras uppgift är att förmedla kunskap och utbilda våra unga så att de blir ansvarstagande samhällsmedborgare. Och för att de ska kunna bli det måste deras lärare stå upp för vissa värderingar.

I stället blev mötet inställt. Eller nja, det blev flyttat. En annan dag, en annan tid. Så Folkets Hus känner att de inte gjort fel. Lärarförbundet var ju bokade före. Folkets Hus vill ju gärna.

Men faktum är genom att flytta det till en annan tid så saboterar man effektivt vilka som kan delta. Man styr innehållet i debatten. Man ryggar undan från att ta sitt samhällsansvar.

Jag är trött på islamofobin. Jag är trött på att Lars Vilks utmålas som en martyr. Men jag är även trött på att hot och rädsla ska få styra. Jag vill bemöta Vilks idiotiska tankar. Men hoten mot honom blir även ett hot mot mig. Rädslan för fysiska hot styr min möjlighet att få utmana Lars Vilks på ett intellektuellt vis.

Genom att ge vika så skapar man effektivt inskränkningar i yttrandefriheten. Inte bara för de som man vill stoppa utan även de som vill precis samma sak fast på ett fredligt och hållbart vis.

Peter Sunde Kolmisoppi

Streck i debatten

Det här kommentarsfältet har vi stängt. Tyvärr kan man inte läsa tidigare gjorda inlägg, en teknisk brist vi är medvetna om. /Debattredaktionen

Publicerad: