Publicerad:
Uppdaterad:

Israels ambassadör får inte förbli oemotsagd

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Henning Mankell: Hyckleri och osanningar om våldet i Gaza

Den 17 juli skriver Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, ett debattinlägg i Aftonbladet. Det är förfärande. Det är ett iskallt uttryck för hyckleri och djupt förakt för de palestinier som nu mördas av israeliska soldater i Gaza.

För några år sen försökte jag föra ett förnuftigt samtal med dåvarande ambassadören Benny Dagan om den israeliska krigföringen mot palestinierna. Det gick inte. Istället för sakargument upprepade han som bisarra omkväden ungefär samma sak som Bachman i dag. Husbondens röst, alltså. Vilket naturligtvis är deras uppgift. Tala som UD i Israel befaller. Att sprida den israeliska övermaktens osanna propaganda. Men har dessa ambassadörer ingen integritet och anständighet?

Bachman lägger i sitt inlägg all skuld på Hamas. Det är till och med de som är direkt ansvariga för alla de som nu mördas i Gaza. Massmord inom familjen, alltså. Men sanningen är ju att det är Israel som bryter alla internationella avtal genom en snart decennielång blockad, som i praktiken är en ockupation av Gaza. Det är Israel som ständigt begår övergrepp mot den palestinska befolkning som berövas mer och mer av sitt traditionella och historiska livsrum.

För att nu inte ge ambassadör Bachman en möjlighet att slinka undan kanske jag bör upprepa det jag sagt så många gånger tidigare; jag försvarar inte Hamas raketbeskjutningar mot Israel. Naturligtvis inte. Men vem är angriparen och ockupanten?

Den Israeliska statsbildningen är tre månader yngre än jag. Jag föddes i februari 1948, Israel proklamerade sig själv i maj. Ungefär samtidigt infördes de hårda Apartheidlagarna i Sydafrika. Under lång tid, trodde jag aldrig att jag skulle uppleva slutet på det förhatliga systemet i Sydafrika, som förvandlade majoritetsbefolkningen av svarta och färgade till andra eller tredje klassens medborgare i deras eget land. Men jag hade fel. Idag är apartheidsystemet kastat på historiens sophög.

I dag råder ett apartheidsystem i Israel. Murar, passkontroller, trakasserier och våld är förhärskande. De aggressiva bosättarna stjäl alltmer av den palestinska befolkningens land. USA lägger in cirka tre miljarder dollar som bistånd till Israels militärmakt varje år. Utan USA skulle Israel inte existera. Eftersom bland annat ett land som Sverige är med och garanterar USA:s skuldsatta ekonomi är vi också, indirekt, med och betalar det israeliska mördandet. Vill vi verkligen det?

Nu dödar Israel urskiljningslöst. Barnen slits i stycken. Bachman lägger skulden på Hamas när det är han som representerar ockupationsmakten och angriparen med tillgång till den mest avancerade militärutrustningen i världen. Han skyller på offren och försvarar mördandet.

Bachman kommer nog aldrig att förstå. Han är en tjänande ande åt den förhatliga israeliska politiken. Men jag undrar om han med bevarande av ett uns mänsklighet sover gott om nätterna.

Det som vi i dag bör göra är att med kraft stödja inte bara palestinierna, utan även de allt fler israeler som inser att detta övervåld, detta långsamma utrotningskrig mot palestinierna, inte kan fortsätta. Som i Sydafrika kommer oron att sprida sig bland israelerna när fler och fler israeliska soldater dödas i striderna.

Valet är som i Sydafrika; undergång eller en förnuftig lösning där palestinier och israeler är jämbördiga i förhandlingar och beslut.

Den dag en man som Bachman får stå oemotsagd har vi gett upp. Även om han ännu inte har gått lika långt som sin kollega i Norge, som försökt påverka norska media att inte publicera "olämpligt" material som anklagar Israel för krigsbrott.

Det jag skriver här är naturligtvis också "olämpligt" i ambassadör Bachmans ögon. Men nödvändigt.

Henning Mankell

Publicerad:
Publicerad: