Debatt

KD:s riktning är det viktiga – inte ledaren

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Penilla Gunther (KD): Vi måste förändra partiets orättvisa image

Många är spekulationerna om vem som ska ta över efter Göran Hägglund. Betydligt viktigare är diskussionen om det fortsatta arbetet med en imageförändring av partiet, och vad som krävs av den person som ska leda denna.

Låt oss tala klartext: Kristdemokraterna har en större potential än att ligga kring fyra procent. Det säger flera partiundersökningar. Men då behöver partiet förnyas och förändras på en rad områden.

När Aftonbladets Daniel Swedin skriver i en ledare att ”tittar man under huven på Kristdemokraterna så är det avgrunden som stirrar tillbaka. Här samlas underlivsbesatta krea­tionister, reaktionära småfarbröder i fluga, korsriddarromantiker och bög­hatare under lite krystade former. Det har effektivt dolts av att Alf Svensson var så frejdig och att Göran Hägglund var så festlig, men det finns där.”

Jag skulle inte beteckna någon av mina partikamrater på det sättet – men ja, åsikterna finns hos några få men resten kan räknas som fördomar. Majoriteten i partiet anser inte abortfrågan vara den viktigaste etiska frågan, men däremot att värna människovärdet från vaggan till graven, och välkomnar alla som ansluter sig till partiets värderingar i enlighet med stadgarna, utan att bry oss om vare sig religiös eller sexuell tillhörighet. Att vi inte lyckats bättre med att ändra den imagen av partiet som Swedin beskriver, är olyckligt och orättvist mot partiets värdegrund.

Den privata, offentliga och civila sektorn behöver utvecklas i Sverige, sida vid sida. Jag är stolt över Kristdemokraternas sociala engagemang, men vi behöver mer av näringslivsinriktad politik så fler får arbete och att fler företag både får förutsättningar att starta, som att klara sig på sikt. Det är först då som också vård, skola och omsorg kan finansieras och drivas oavsett bolagsform. Det är också då som många av landets sociala utmaningar kan minskas och lösas över tid.

Kristdemokraterna behöver förmedla hopp till den som står i vårdkön, den som väntar på att få ett jobb, som vill utveckla sitt företag eller till dem som vill kunna välja barn- eller äldreomsorg. Att det spelar roll vilka värderingar som styr samhället och att det spelar roll om du och jag är delaktiga i samhällsbygget eller inte. Men inte bara hopp, utan också kraft att genomföra idéerna.

Inriktningen på partiet är den viktigaste frågan. Ska kristdemokratin ta vara på den potential som finns måste en kommande ledning med förnyad kraft ta vid Alf Svenssons och Göran Hägglunds arbete och med trovärdighet frigöra partiet från fördomar likt de som Swedin ger uttryck för.

Penilla Gunther (KD)

Riksdagsledamot

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Göran Hägglund avgår

ÄMNEN I ARTIKELN

Göran Hägglund avgår

Göran Hägglund

Kristdemokraterna

Alliansen

Politik