ÅSIKT

Semestra lugnt – med barn på dagis

Foto: HINNER LUKTA PÅ BLOMMORNA Sönderstressade heltidsarbetande föräldrar måste få ledigt – också från sina barn – för att orka med tempot i samhället, anser Marika Edfast, ensamstående tvåbarnsmamma. ”Låt barnen vara på förskola eller fritis några dagar om du känner för det!” uppmanar hon.
DEBATT

Rätt eller fel att lämna sina barn på dagis när man själv har semester? Helt rätt, menar Marika Edfast, själv ensamstående tvåbarnsmamma. Om man lever ett pressat liv behöver man tid att hämta andan som förälder.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

– Skärp er alla ni som fördömer oss föräldrar som behöver egen tid! uppmanar hon.

Diskussionen om föräldrars rätt att ha ledigt utan sina barn är på fel kurs!

Låt den stressade och ofta heltidsarbetande medborgaren med alla tuffa krav på sig att klara av arbete, hem och barn få avgöra själv vad som är bäst för sig och sin familj.

För ensamstående föräldrar kan pressen vara extra samvetsfylld. Jag vet själv hur dåligt samvete jag fick när jag lämnade barnen på förskolan när de var små för att göra egna saker ett par dagar, till exempel gå till tandläkaren eller uträtta andra ärenden. Oftast inte för att de missade en dag i sällskap av mig som förälder utan för omgivningens syn på mig.

För att en förälder ska känna sig så pass väl till mods att den helt krasst orkar sitta ner och ha ledigt med sig själv och sina barn krävs att den känner sig tillfreds med sig själv. Och framför allt med den oerhörda ekonomiska stress som många av oss ensamstående föräldrar lever under. Hur ska jag ha råd att gå till utomhusbadet och köpa en glass per dag? Ett billigt nöje kan tyckas men den verkligheten lever många familjer med

i dag år 2004.

Nej, fördöm inte föräldrar som känner att de behöver tagga ner med sig själva några dar för att öka kvalitén på semestern med sina barn. Under de år som jag arbetat som förskollärare har jag ofta hört personalen fördöma föräldrar som inte har sina barn hemma när de själva är lediga. Vem är de att fördöma? Hur mycket vet vi om hur familjer egentligen har det? Ibland finns det goda skäl att ha barnen kvar i sin trygga miljö på förskolan en stor del av sommaren.

Fördöm inte föräldrar i onödan och då särskilt inte ensamstående föräldrar som ändå utsätts för en del gliringar av ett samhälle där kärnfamiljen fortfarande är norm.

Kommunerna är den stora boven i dramat. Skyll på politikerna i din kommun som budgeterar för lite till förskolornas personal. Det är de som får föräldrar och personal att gå i clinch om att barnen behöver ledigt (läs: personalen på förskolan behöver semester). Visst, personalen ska också ha en välbehövlig semester, men inte på bekostnad av att man ska se snett på varandra, personal och föräldrar.

Att barn inte behöver ha roligt hela tiden, som Anna Toss skrev på Aftonbladets debattsida den 6 juli, är helt sant. På förskolan hinner barnen både ha roligt och tråkigt i lagom stora portioner. Heltidsarbetande föräldrar ställer ibland för höga krav på sig själva att ha ett fullspäckat semesterprogram. Det är ju inte nyttigt att fara och flänga omkring och det utsätter oftast hela familjen för stora påfrestningar. Så jag säger det igen. Tagga ner! Låt barnen vara på förskolan eller fritis några dagar om du känner för det! Skäms inte heller för att du är hemma hela sommaren på semestern.

Tempot i samhället är så otroligt uppskruvat nu mot för ett par decennier sedan. Ibland önskar jag att föräldrar skulle vara berättigade till en extra semestervecka per år. Jag menar, hur ska ekvationen gå ihop med sommar-, jul-, sport-, påsk- och höstlov? Vem har 70 dagars semester att ta ut för alla de loven?

Hur många tror att vi fortfarande lever i bondesamhällets familjestrukturer med far- och morföräldrar runt knuten, räck upp en hand. Nehej du, dagens far- och morföräldrar lever också ett hektiskt arbetsliv och har många fritidsintressen. Om de inte är för gamla och sjuka för att hjälpa till med barnbarnen eller ens bor på orten. Den moderna föräldern ska ställa krav! Det är riktigt bra. Att du som god samhällsmedborgare behöver en egen liten tid en vecka om året för att göra upp ett eget själsligt bokslut för dig själv över året som gått. Det kan inte vara fel. För ett barn som får umgås med en utvilad förälder i tre veckor om sommaren är det nog mer värt än med en som har tankarna någon annanstans i fem veckor. Så skärp er alla ni som fördömer föräldrar som behöver egen tid!

Marika Edfast (arbetar som administratör i riksorganisationen Sveriges makalösa föräldrar. Organisationen vill synliggöra och stärka ensamstående föräldrar www makalosa org)