ÅSIKT

Vi unga kämpar mot sexismen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: ”Vi är en ny generation miljöpartister som inte behöver nostalgitrippar till åttiotalet för att känna suget att förändra världen”, säger Zaida Catalán, språkrör för Grön ungdom. Hon kritiserar Birger Schlaugs uttlande om att partiet blivit toppstyrt.
DEBATT

I går skrev Birger Schlaug, före detta språkrör för miljöpartiet, att partiet har blivit toppstyrt och att han drömmer sig tillbaka till partiets startår 1981. Birger verkar befinna sig i en krock mellan dröm och verklighet. Miljöpartiet har förändrats oerhört mycket sedan starten och det är inte många i dag som vill att vi ska gå tillbaka till hur det var när vi började.

Jag har under min tid som språkrör för Grön ungdom – internt och externt – kritiserat partiets förslappning i den gröna radikalismen och kontakten med de verkliga politiska kraven som vi måste och behöver driva igenom. Men jag inser samtidigt att miljöpartiet är ett parti i förändring.

Vi är det yngsta partiet och vi har därför behövt tid att etablera en professionalism i vårt politiska arbete för att verkligen kunna skapa en förändring utifrån våra gröna visioner. Därför behövs det tålamod med ett parti som befinner sig i förändring. Allting sker inte på en gång. Därmed inte sagt att jag stöder propositionen om EU-militärer som vi gjorde upp om. Men man får inte låta sig förblindas av enstaka felsteg.

Birger Schlaug beskriver i sin artikel hur Peter Eriksson syns mycket på miljöpartiets hemsida i jämförelse med föräldralediga Maria Wetterstrand och utifrån detta drar han slutsatsen att partiet skulle ha en personkult. Dessutom nämns att språkrören arbetar för att bygga en auktoritet där ingen kan ifrågasätta och bråka med den politik de vill föra. Det påståendet låter som när en musikkritiker recenserar en platta - subjektivt och helt öppet för andra tolkningar. Jag vill inte på något sätt påstå att Schlaugs kritik inte behövs för att partiet ska ruskas om i sitt växande och i det samarbete vi har med regeringen i dag.

Schlaug, vi är många unga gröna miljöpartister som fortsätter att driva de gröna radikala idéerna i politikens verklighet. Vi sitter på möten och kämpar mot sexism och härskartekniker. Vi kritiserar partiet när vi tycker att de börjar bli för mossiga och regeringskåta. Vi ser verkligheten i vitögat och vi vill att miljöpartiet ska ha den bästa möjligheten att driva igenom sin politik.

Vi är inte rädda för regeringsmakten, men vi förbehåller oss rätten att vara skeptiska. Skillnaden mellan att sitta på åskådarplats och att delta i matchen är att den senare har ett ansvar, ett ansvar som också tas.

Där är vi unga miljöpartister. Vi tar ansvar och vi fortsätter att drömma i politikens krassa verklighet. Så låt oss därför leva i nuet och inte i fantasier om att det var bättre förr. Jag har fullt förtroende för att miljöpartiets medlemmar aldrig kommer att sluta kämpa för radikal grön politik.

Vi är en ny generation miljöpartister som inte behöver nostalgitrippar till åttiotalet för att känna suget att förändra världen. Därför är det viktigt att alla generationer, även den första, kan arbeta politiskt och drömma tillsammans.

Zaida Catalán (Språkrör Grön ungdom)