Vi måste höja våra röster mot rasismen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Mona Sahlin: Det rasistiska våldet är ett angrepp på oss alla

DEBATT. I går dödades två unga människor och två skadades svårt på en skola i Trollhättan. I dag säger polisen att gärningsmannen sannolikt hade rasistiska motiv för sina dåd.

Vad är det som gör att en del inte verkar ta hat och hot mot människor av annan bakgrund än svensk, mot flyktingar eller mot tiggare på allvar?

Vad är det som gör att många verkar göra skillnad på det som sägs i ett offentligt rum och vad som tydligt och klart sägs i ett nätforum?

Vad är det som gör att många verkar lura sig själva till att tycka att våld, hot, hat, rasism eller intolerans enbart är ett problem för den som själv blir direkt drabbad, och inte ett hot mot demokratin i sig?

Det fanns en tid i början på 1990-talet när många inte tog vitmaktrörelsen på allvar. Många försökte beskriva det som ”ungdomsproblem” i stället för att se de ideologiska högergruppernas tillväxt.

Precis som nu.

Jag känner en övertygelse och en förbannad skyldighet att medverka till debatten om den verklighet som vi ser och det ansvar som vi känner att många måste ta. Att nu måste vi ta på allvar att det finns mörka krafter som vill utnyttja den förtvivlade situation som många av våra medmänniskor befinner sig i.

Förutom det fruktansvärda dådet i Trollhättan, misstänks flera attentat ha begåtts mot flyktingboenden, högerkrafter har demonstrerat vid finsk-svenska gränsen, nazister har trampat runt i Stockholm och hotat volontärer som hjälper flyktingar och nätet är fullt av tydliga och våldsamma hot och ett mycket ideologiskt hat. Ett hat som riktas mot dem som just nu behöver skydd och mänsklig värme mer än någonsin!

Också i dag finns en ideologisk extremhöger som hämtar näring i dagens flyktingkris och är beredda att gå mycket långt.

Det verkar finnas en ovilja att ta ordens innebörd på allvar. Att om det finns en tråd på nätet som diskuterar att attackera tiggare – så menar de nog inte det… Eller om högerforum talar om att nu måste vi göra allt för att försvara nationen mot parasiter och inkräktare – så är de nog bara rädda om sin framtida pension…

Nej, nu måste vi se saker med klara ögon! Att om ett riksdagsparti startar en kampanj ”för att hålla flyktingarna borta” – så är steget inte långt till att onda krafter sätter det i verket här hemma. Och om tonen när man talar om tiggare berövar dem varje mänsklig innebörd och reducerar dem till ”ohyra” – så är det argument för några att ta saken i egna händer och spotta och sparka.

Vi måste bli modigare och tydligare i det offentliga samtalet! Vi måste visa att tonläget på fientliga sajter inte på något sätt är representativa för det svenska samhället. Ändå måste vi vara realistiska nog att se att det i Sverige finns extrema och farliga krafter som inte drar sig för att hota med och använda våld.

Att försvara oss mot detta är ett allmänt intresse för alla oss som vill leva i ett samhälle som inser att kampen för asylrätten och kampen mot intoleransen hör ihop.

Det finns bara ett sätt att minska flyktingarna från Syrien, och det är att diktatorn Assad och terrorgruppen IS upphör med sin besinningslösa slakt och terror.

Fram till dess måste det vara alla demokraters förbannade skyldighet att se hotet från hatet som ett angrepp på oss alla.

Och att fler måste vara modiga nog att öppet försvara flyktingarnas rätt att slippa skräck för terror i vårt land också.

Höj rösten!

Mona Sahlin

SAMMANFATTNING Skolattacken i Trollhättan – detta har hänt

Publicerad: