SVT:s ”Debatt” – ett flugpapper för fåntrattar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Johan Ingerö: Därför kommer jag aldrig mer att delta i programmet

I torsdagens Debatt blev en deltagare utvisad från programmet.
I torsdagens Debatt blev en deltagare utvisad från programmet.

Politiker, experter och debattörer står i kö för att få vara med i SVT:s Agenda – och är beredda att hitta på nästan vilken ursäkt som helst för att slippa vara med i Debatt. Det är hög tid att SVT ställer sig frågan ”varför?”. Själv har jag tackat nej massor av gånger, och medverkat två. Efter gårdagens avsnitt har jag lovat mig själv, dyrt och heligt, att det inte blir något tredje försök.

Varje vecka, på bästa sändningstid, paraderar SVT en till synes aldrig sinande radda korkskallar och konspirationsteoretiker i ett av företagets ledande samhällsprogram. I går gick det så långt att programledaren Belinda Olsson i direktsändning tvingades utvisa en gäst som helt uppenbart inte platsade i ett möblerat rum, och absolut inte i en tv-studio. Olsson gjorde naturligtvis rätt som kastade ut honom. Men frågan är varför han, en gravt okunnig tonåring som hävdar att USA och Israel styr världen, alls hade bjudits in. Trodde SVT att de hade att göra med en kvalificerad analytiker av internationella säkerhetsfrågor?

Själv hade jag rest till tv-huset i Göteborg under förespeglingen att diskutera den amerikanska attacken mot Usama bin Ladin. Var angreppet försvarbart? Förenligt med folkrätt och mänskliga rättigheter? Den frågan kom vi dock aldrig fram till, eftersom vi fastnade i en farsartad Flashback-diskussion om huruvida terrorledaren verkligen är död (eller möjligen CIA-agent) och om kriget mot terrorismen egentligen är en gigantisk världskonspiration, i syfte att förslava världens alla muslimer.

Så varför lånar SVT ut sig till detta paranoida nonsens? Enligt uppgift från vänner på SVT, så anser Debattredaktionen att deras program är ”folkligt”. Poängen är just det konfliktfyllda mötet mellan tunga debattörer och vanliga människor, anser de. Men vanliga människor beter sig inte som gästerna på Debatt. Hela upplägget, en läktare (som internt på SVT går under namnet ”apberget”) med folk som inte bara tillåts utan aktivt uppmuntras att skrika och avbryta varandra, är ett specialdesignat flugpapper för fåntrattar. Resultatet blir politiskt underhållningsvåld, en lobotomerad hybrid av Aktuellt och Motorsågsmassakern.

Om programmet sändes i TV3 skulle jag bara sucka och byta kanal. Men nu sänds det i SVT, som finansieras genom den allt annat än valfria tv-licensen. Vi kan inte välja bort SVT, vilket vi kan med de andra kanalerna. Företagets priviligierade särställning borde stämma till ödmjukhet, och till respekt för tittarna. Debatt är dock varken ödmjukt eller respektfullt, och är moget för slutförvaring på det mediala museet.

Publisert: