ÅSIKT

Ge poliser en större roll mot fotbollsvåldet

DEBATT

Johan Pehrson: Hittills har bara tre personer fått tillträdesförbud till arenorna

Baksmällan från fotbollsvåren är tung. När supportervåldet på läktarna till viss del flyttat ut på stan, blev resultatet över 100 gripna vid upplopp i Göteborg. Lika många supportrar drabbade nyligen samman i Stockholm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Men varken våra gator och torg eller arenorna får vara slagfält för huliganer. Vi kan inte heller låta ungdomar fastna i gänggemenskap som bygger på våld och droger i fotbollens namn. Det är dags att vässa insatserna mot fotbollsvåldet.

Johan Pehrson (fp) 38 år, Örebro. Ordförande i riksdagens justitieutskott.

Fotbollsklubbarna och polisen har lyckats minska supportervåldet på arenorna. Ett bra samarbete och tydligt ansvar på arrangörerna för säkerheten har gett resultat. Men fotbolls-Sverige plågas allt mer av rena upplopp och våldsamma gängbråk utanför arenorna. När delar av olika s k firmor kommer överens om tid och plats utanför arenorna för att spöa upp varandra, kan man frestas att tycka att det är ok så länge våldet bara drabbar dem själva.

Men då är vi inne på en farlig väg.

Vi måste tvärtom skicka tydliga signaler mot all typ av våld, inte minst för att fånga upp de ungdomar som är inblandade. Många av dem är redan ute på hal is.

Både supporterpolisen och närpoliserna spelar här en viktig roll. Det finns ett starkt behov av lokalt förankrade och närvarande poliser, som känner till ungdomarna i området och samarbetar med skolan och socialtjänsten. Vi måste satsa på en närpolis värd namnet över hela landet.

Ett varningens finger har redan höjts för att våldet måste stoppas innan det växer sig för stort. England var skräckexemplet med flera dödsfall i samband med fotbollsvåld. Men England har nu kommit långt i kampen mot våldet med en tuff lagstiftning och starkt samarbete. Vi behöver skärpa åtgärderna också i Sverige.

Efter många års tragglande kom lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang. Det är bra att klubbarna nu kan ansöka hos åklagaren om att portförbjuda huliganer till arenorna, men lagen behöver ändras så att även polisen får den möjligheten. Hittills är det bara tre personer som fått tillträdesförbud.

Både polisen och klubbarna har information om vilka som inte bör komma in på matcherna. Men mycket av informationen som klubbarna behöver för att ansöka om tillträdesförbud, får polisen inte lämna ut. Om både klubbarna och polisen får ansöka kan fler våldsamma personer stoppas i tid.

Ett beslut om tillträdesförbud måste gå fort. Om åklagarna skulle få in ett stort antal ansökningar på samma gång är risken stor att handläggningen tar för lång tid. En möjlighet för åklagarna att utfärda tillfälliga förbud, s k interimistiska beslut, skulle göra att klubbarna snabbt kan portförbjuda våldsamma personer. Vi vill också se en skärpning av straffet för överträdelse av tillträdesförbud så att den som bryter mot förbudet kan gripas och häktas.

Den matchansvarige klubben måste kunna ta del av bildmaterialet vid kameraövervakningen från elitmatcherna. Då får klubbarna bättre möjlighet att i enlighet med deras egna ordningsregler stänga av bråkiga supportrar. Men länsstyrelsernas tillståndsbeslut för kameraövervakning ser olika ut runt om i landet. Fotbollsförbundet menar att klubbarna bör ansöka om nya eller ändrade tillstånd för att få rätt att hantera materialet. Vi får hoppas att fler klubbar ser detta som en tillgång för att stärka säkerheten kring matcherna.

Att skärpa lagen räcker naturligtvis inte långt om vi inte samtidigt tar ett helhetsgrepp mot våldet där fotbollsklubbarna samarbetar med polisen, där skolan och socialtjänsten inte släpper taget om ungdomar på glid, där vi bekämpar narkotika- och alkoholmissbruk och där föräldrar tar ett större ansvar.

Vi måste också ta tillvara allt det positiva som fotboll betyder för så många människor. Det är ju det som fotbollen egentligen handlar om.

Johan Pehrson