ÅSIKT

Moderaterna saknar självinsikt

Slutreplik från Tomas Eneroth (S) om otryggheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Pressbild
Tomas Eneroth (S) svarar Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd och menar att hennes parti saknar självinsikt som inte ser sin egen skuld till otryggheten.

SLUTREPLIK. Moderaterna oroar sig för otryggheten i Sverige och beskyller regeringen för att inte satsa på fler poliser. Det är både felaktigt och helt utan självinsikt.

Ja, fler poliser är ett sätt att öka tryggheten och därför satsar regeringen 2 miljarder kronor på polisen de kommande åren.

Men tryggheten påverkas också av andra saker, och det är anmärkningsvärt att Moderaterna inte förstår sitt ansvar för den ökade otryggheten. Under deras åtta år i regeringsställning prioriterades skattesänkningar före investeringar.

Arbetslösheten steg, klyftorna ökade, trygghetssystemen försämrades och besparingar drabbade skolan, sjukvården och äldreomsorgen. Två år efter valförlusten föreslår de mer av samma politik, och har mage att påstå att de har receptet för att lösa otryggheten.

Bland få nya förslag märks Moderaternas utsträckta hand till Sverigedemokraterna.

Hur tror Moderaterna att ett ökat inflytande för ett parti med företrädare som hetsar mot invandrare och homosexuella ökar tryggheten i samhället?

Och hur skulle tryggheten i Sverige öka om ni tillsammans skulle ”slänga ut Sverige i politisk osäkerhet och politisk cirkus” som Annie Lööf (C) så träffande uttryckte det?

Nu behövs stabilitet och ansvarstagande, fler jobb med trygga anställningar och en välfärd att lita på.

Vi har bytt inriktning för Sverige – från skattesänkningar till investeringar i samhällsbygget. Bara så kan vi skapa trygghet.

Tomas Eneroth, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM