ÅSIKT

Bara lugn Elisabet, julen är inte hotad

Debattören: Höglunds upprördhet är obefogad – inget kommer förändras

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Journalisten Elisabet Höglund rasar mot Åhléns bild med pojken i luciakrona och menar att luciafirandet i svärtats ner. Släpp kränktheten, skriver Daniel Karlsson – julen är inte hotad.
DEBATT

DEBATT. För er som missat kan jag härmed informera om att Elisabet Höglund är upprörd. Väldigt upprörd.

Är det på grund av någon naturkatastrof? Nej.

Är det på grund av något nytt hatbrott? Nej.

Är det på grund av de senaste rapporterna om massakrerna i Aleppo? Nej.

Det handlar om någonting betydligt mycket värre. Någonting som påverkar oss alla. Något som är på väg att rycka upp oss ur vår trygga, lagom fuktiga jord och blotta våra rötter för den stekande solen tills vi likt försvarslösa plantor förvandlas till mull.

Om du står upp när du läser det här vill jag be dig sätta dig ner, för nu kör jag bara. Håll i hatten – ett barn har synts på bild med lucia-krona på huvudet!

Du är inte upprörd…?

Men alltså, barnet i fråga hade en snopp mellan benen!

För dig som ännu inte förstått vidden av det hemska måste jag förklara.

År 283, i Syrakusa, föddes en person som kom att helgonförklaras. Den personen hade inte snopp mellan benen. Fattar du nu?! Det är vanvettigt befängt! Lika dumt som att en kvinna skulle klä ut sig till man och ha byxor på sig. Män har byxor, inte kvinnor! Var ska det här sluta egentligen? Snart kommer väl pojk-luciaförespråkarna propagera för kvinnlig rösträtt och att färgade ska ha samma rättigheter som vita!

Är jag övertydlig om jag säger att jag är ironisk och sarkastisk? Förmodligen och förhoppningsvis.

Jag har inte brytt mig om att kommentera ett enda Facebookinlägg i luciadebatten då jag inte vill vara en megafon åt galningar. Jag tänkte att det hela ändå snart kommer att dö ut och att de flesta vettiga människor i tysthet skakar på huvudet åt de som blev kränkta av Åhléns bild. Men inlägg efter inlägg dyker upp där folk hejar på Elisabet Höglund och tydligt vill visa att även de minsann kan sin historia. De vet att Lucia var en kvinna! En kunskap så imponerande att man blir tårögd.

Nu riktar jag mig till alla er som är kränkta och upprörda över att en pojke bar en ljuskrona på huvudet på den där bilden. Jag lägger båda mina händer försiktigt och vänligt på era axlar, ser er djupt i ögonen och ler. Jag ler även mot dig, Elisabet. Släpp kränktheten och stressen över lucia-armageddon för ett ögonblick…

Allting är bra och ingenting kommer att förändras.

Att några få barn runt om i Sverige, oavsett kön, väljer att gestalta Lucia innebär absolut ingenting förutom att de firar en högtid.

Påsken har aldrig hotats för att även pojkar klär ut sig till påskkärringar och det samma gäller lucia och jul. Glögg kommer fortfarande smaka glögg, tomten kommer fortfarande vara en myt och Kalle Anka fortfarande roa miljoner svenskar på julafton.

Det jag hoppas kommer att förändras är att julen mer och mer ska handla om att värna om varandra som människor och mindre om vad barn har mellan benen beroende på vad de leker. För det är just vad luciafirandet är och bör vara för barnen, en lek och en fin stund tillsammans oavsett kön eller ursprung.

Vi vuxna borde förresten försöka ha samma lättsamma inställning som barn i den och många andra frågor. Världen blir lite snällare då.

Till slut kan jag inte hjälpa att fantisera mig bort till Aleppo där människor desperat letar efter sina nära och kära i rasmassorna efter ännu en bombattack.

Där ser jag även hur Elisabet Höglund ännu mer desperat försöker att informera befolkningen om det fruktansvärda som hänt i landet i norr. Elisabet är upprörd och skriker: Sluta med vad ni gör! Har ni inte hört? Ett barn med snopp har haft en ljuskrona på huvudet!

Elisabet – och alla ni andra som tror att någonting är på väg att förändras bara för att småpojkar har en ljuskrona på huvudet – lugna ner er.

Även om något skulle förändras tillbaka till det som var normalt i luciatraditionens begynnelse, det vill säga könsöverskridande luciatåg med manliga Lucior, är det heller inget som helst hot.

Du är i trygghet Elisabet. Du slåss mot väderkvarnar på vidder där vi andra försöker att fokusera på verkliga problem.

Förresten Elisabet, hur vågar du som kvinna inta rollen?! Vet hut! Don Quijote var faktiskt en man!


Daniel Karlsson


Vill du hänga med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lucia

Jul

Åhléns