ÅSIKT

Nej, vi har inte lagt skulden på korna

Replik från SVT om kor och utsläpp

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Ulf Johansson, ansvarig utgivare Rapport, och Eva Landahl, programchef SVT Nyheter.
DEBATT

REPLIK. Vad bra att vår journalistik om kött och klimat engagerar och väcker debatt!

Men tyvärr innehöll debattinlägget en del missförstånd och en ren felaktighet. Vi vill gärna korrigera dessa.

I artikeln påstås att Rapport slagit fast att ”kor släpper ut minst lika mycket som alla transporter”. Det är inte sant. Det som nyhetsankaret säger är: "…Och vid sidan av kol är faktiskt kor en stor miljöbov. Våra kor är en stor källa till utsläpp av växthusgasen metan.”
Och så här sas det i inslaget:

"Exakt hur stor del av klimatutsläppen som beror på kött- och mjölkindustrin beror lite på hur man räknar. Men köttets klimatpåverkan uppskattas vara minst lika stor som alla transporter tillsammans.”

Det gäller alltså allt kött och då är hela produktionskedjan inräknad. Det är något helt annat än att påstå att korna ensamma skulle stå för en minst lika stor del av utsläppen som transporterna.

I debattartikeln jämförs kornas metanutsläpp med flygresor till Thailand. Ingen har påstått att flyget inte har en klimatpåverkan. Att det skulle vara en aspekt SVT struntar i håller vi inte med om. Senast nu i veckan hade vi debatt i ”Aktuellt” om regeringens förslag på en flygskatt.

Vi kan inte i varje enskilt inslag prata om alla aspekter vad gäller klimatet. Just det här inslaget handlade om två danska forskare som försöker minska kornas utsläpp genom att blanda in oregano i fodret. En annan dag gör vi ett inslag om flyget.

Den som är personligt engagerad i frågan har all rätt till sin känsla av att SVT ”skyller på korna” och i stället borde rikta mer fokus på exempelvis utsläppen från flygtrafiken.

Men att vi skulle ha påstått felaktigheter stämmer helt enkelt inte.


Ulf Johansson, ansvarig utgivare Rapport
Eva Landahl, programchef SVT Nyheter

ARTIKELN HANDLAR OM