Debatt

MP ljuger – vi vill inte förbjuda vegoburgare

Replik från Moderaterna om märkningen av vegetariska alternativ

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

MP ljuger när de när de påstår att vi vill förbjuda vegetariska hamburgare. Och reducerar större, komplicerade frågor till plakatpolitik och påhittade konflikter, skriver Jessica Polfjärd.
MP ljuger när de när de påstår att vi vill förbjuda vegetariska hamburgare. Och reducerar större, komplicerade frågor till plakatpolitik och påhittade konflikter, skriver Jessica Polfjärd.

DEBATT

REPLIK. Miljöpartiet väljer ännu en gång att reducera större, komplicerade frågor till plakatpolitik och påhittade konflikter. När vi i Europaparlamentet ska sätta ramarna för den europeiska jordbrukspolitiken och klimatpolitiken behöver vi en seriös och mogen diskussion.

Bah Kuhnke och Holmgren visar med all önskvärd tydlighet att de inte är uppgiften mogen. Det är varken värdigt ett regeringsparti eller ett parti som påstår sig värna miljön. 

Till att börja med ljuger de när de påstår att vi vill förbjuda vegetariska hamburgare. 

Vi ser nämligen inga problem med att vegetariska produkter kallas för exempelvis vegoburgare eller sojakorv. Vi tror inte på att frågan ska detaljstyras genom förbud och anser inte att det är vad politiken ska ägna sig åt. Vi vill se schyssta villkor för producenter – oavsett om det gäller kött eller växtbaserade produkter – och tydlig information om vad produkterna på mathyllan faktiskt innehåller.

Till skillnad från Miljöpartiet tror vi att konsumenter har en god förmåga att göra egna och välinformerade val. 

Det är även så vi ser på jordbrukspolitiken i stort. För oss är de viktigaste frågorna hur vi skapar bäst förutsättningar för ett konkurrenskraftigt och hållbart jordbruk. 

Personliga, egna val tycks vara okända begrepp för Bah Kuhnke och Holmgren. Deras egen partigrupp vill hellre se att man i Bryssel bestämmer vilken typ av grödor som ska odlas och vilken typ av mat vi ska lägga på tallriken.

Miljöpartiet pratar gärna om att vi ska odla mer i Sverige. Vad som är mindre tydligt är var maten ska komma ifrån. 

Vare sig Bah Kuhnke eller Holmgren vill acceptera det eller inte så behöver vi faktiskt effektiva jordbruk för att se till att vi har en stabil livsmedelsproduktion. Då räcker det inte med kolonilotter på Södermalm. 

Att reducera den gemensamma jordbrukspolitiken, ett sjuårigt program med en föreslagen budget på många miljarder kronor, till benämningar på vegetariska produkter är ett hån mot både lantbrukare och konsumenter. 


Jessica Polfjärd, Europaparlamentariker (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Moderaterna

LÄS VIDARE

DEBATT Låt inte köttmaffian stoppa vegokorven

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Bryssel

EU

Jordbrukspolitik

Jessica Polfjärd

Miljöpartiet

Alice Bah Kuhnke