ÅSIKT

Polisens agerande gjorde mig stolt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Ledamot i Malmös Polisnämnd (KD): Polisen var tvungen att agera mot våldsverkarna

Foto: Malmöpolisen satte in ryttare mot demonstranter som protesterade mot nazistiska Svenskarnas Parti i helgen.
Foto: Ardavan Khoshnood (KD)

Det är med stor förvåning som jag läser Angela Larssons beskrivning av det upplopp som skakade Limhamn och Malmö under helgen. Vad jag förstår var inte ens Larsson på plats. Det var däremot jag.

Jag var där för att iaktta och inte delta då demonstrationen var olaglig. Demonstranterna hade nämligen enligt polisen ej ansökt om tillstånd och i en ren vänsterextremistisk anda valt att ställa sig ovanför lagen och rättsväsendet.

Bara där förstår man var våldsverkarna lägger ribban.

Jag stod på kort avstånd från de närmare hundra våldsverkarna, när de plötsligt bestämde sig för att storma avspärrningarna. Detta efter att de under en längre tid provocerat polisen genom att spotta på dem, visa finger och kalla dem för könsord. Då hade inte ens partiledaren för Svenskarnas Parti anlänt.

I samband med att våldsverkarna försökte storma avspärrningarna, ansattes poliser kraftigt och fick ta emot otaliga slag och sparkar. För att skydda kollegorna hade polisen inget annat val än att ingripa.

Bland annat satte polisen in rytteriet. Våldsverkarna var då snabba med att inte enbart ånyo attackera polisen, men även attackera hästarna med glasflaskor och småstenar. Inte långt ifrån mig sprang en svartklädd våldsverkare till ett litet område med gatustenar och försökte ihärdigt att sparka loss dessa. Han misslyckades!

Det bästa med det hela var när polisen brottade ner en av våldsverkarna och tog denna bort från demonstrationen, samtidigt som folket applåderade; folket som var där för att protestera mot nazismen men som glömdes bort tack vara våldsverkarna.

Polisen är enligt lag skyldiga att skydda demokratin och yttrandefriheten. I helgen hotades båda när våldsverkarna attackerade polis, störde ordningen och försökte hindra ett grundlagsskyddat evenemang.

Men helgen var inte enbart dystert, för vi såg även tusentals Malmöbor stå upp mot nazismen. Vidare såg vi hur våra poliser, med sina liv som insats, såg till att skydda oskyldiga och grundlagen. Det gör mig till en stolt Malmöbo.

Och då är jag enligt Larsson både mörkhyad och rasifierad!

Ardavan Khoshnood (KD)

Ledamot Polisnämnden Malmö