Debatt

Nej, det är inte vi som är naiva om klimatet

Isabella Lövin: Med ”Agenda 2031” skapar Miljöpartiet en strategi för vår tids stora utmaning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att våga är att göra. Vi vet vad som behöver göras, att skapa en hållbar värld. Nu sätter vi siktet på 2031, skriver Isabella Lövin.
Att våga är att göra. Vi vet vad som behöver göras, att skapa en hållbar värld. Nu sätter vi siktet på 2031, skriver Isabella Lövin.

DEBATT

DEBATT. För två veckor sedan publicerade IPCC sin 1,5-gradersrapport som visade det som forskare vetat under lång tid. För det första att det är bråttom att ställa om till en fossilfri värld.

För det andra att skadorna på vissa av planetens ekosystem blir irreparabla redan vid 1,5 grad och katastrofala vid 2 grader.

För det tredje att det fortfarande inte är för sent att landa vid 1,5 graders uppvärmning, om världen bara halverar utsläppen till 2030.

I dag deltar jag på ett förmöte i Krakow till den stora klimatkonferensen, COP 24, som kommer hållas i Polen i december. Trots IPCC:s rapport är positionerna inför mötet nästan lika låsta som de var innan Paris. Vissa länder vill ha specialvillkor. Vissa motsätter sig transparens i hur utsläppsminskningar ska redovisas.

Alltför många är räddare för vad en skarp klimatpolitik skulle betyda kortsiktigt än för de långsiktiga konsekvenserna av extremväder, torka, havsnivåhöjning och vattenbrist.

”Alla vet vad som måste göras. Men ingen vet hur man blir omvald om man gör det”.

Så uttryckte Jean-Claude Juncker politikens dilemma vid något tillfälle, och sällan har citatet passat bättre än nu. Världen behöver långsiktig politik och långsiktiga visioner, planetens överlevnad hänger på det. Men alltför få ledare är villiga att ta det ansvaret, av rädsla för väljarnas missnöje.

För mig och för Miljöpartiet är det tydligt att världen behöver en kombination av praktisk handling, länder som går före och visionen om en framtid att längta till för att bryta ner denna rädsla.  

Miljöpartiets partistyrelse har därför nu tagit beslutet att ta fram en ”Agenda 2031” – en långsiktig strategi för vårt parti fram till 2031, det år vi fyller 50. Det ska bli en strategi som tar in vår tids stora utmaningar; klimatförändringarna, den snabba teknologiska utvecklingen, det krympande demokratiska utrymmet, globaliseringen, den demografiska utvecklingen och många andra megatrender som vi ser framåt.

Detta för att kunna agera klokt och kraftfullt som politiskt parti mot den värld vi vill se, den framtid vi längtar efter. Den fossilfria värld där människan, inte marknaden står i centrum.

Den värld där välstånd bygger på människors kreativitet, empati, delaktighet, gemenskap och egenmakt, inte på att så snabbt som möjlig bränna ut planeten och samtidigt oss själva.

Den värld där vi lever gott inom de planetära gränserna.

Vi gröna har ofta anklagats för att vara naiva, eller för pessimistiska. Men de som var naiva var de som trodde vi kunde fortsätta förstöra planeten i all evighet utan att det skulle få förödande konsekvenser.

De som var pessimistiska var de som hävdade att det inte går att förändra våra samhällen, trots att historien visar att stora teknikskiften skett, gång på gång. Stenåldern tog inte slut på grund av brist på sten.

Sverige har nu världens mest ambitiösa klimatlag. Vi rankas av världens miljöorganisationer som det land som har bästa klimatpolitiken. Men vi är inte nöjda med att vara nummer ett. Klimatet kräver ännu mer av oss.

Under nästa mandatperiod måste Sverige ta sig an de svåra utmaningarna och göra upp om frågorna som är obekväma för oss på kort sikt, men som är nödvändiga för att vi ska klara 1,5-gradersmålet.

Att våga är att göra. Vi vet vad som behöver göras, att skapa en hållbar värld. Nu sätter vi siktet på 2031.


Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimatförändringarna

LÄS VIDARE

DEBATT. Vi måste införa förbud mot fossila bränslen

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Isabella Lövin

Miljöpartiet

IPCC

Jean-Claude Juncker

Extremväder