Debatt

FP borde ersätta feminism med jämställdhet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik i debatten om feminismen inom Folkpartiet

Liberala Kvinnors ordförande­ Bonnie Bernström anklagar FP för ett minskat intresse­ för jämställdhet, och menar att ­Nyamko Sabuni har del i den utvecklingen. Bernström kommer­ dock inte med någon underbyggnad för sina anklagelser. Det tyngsta hon anför är att hon inte­ tror att FP skulle publicera en antologi med namnet ”Liberal Feminism” i dag. Vad hon har för grund för tron berör hon inte. När det gäller Sabuni är det ­enbart det faktum att hon inte kallar sig feminist som lyfts.

Det är en självklarhet att ­jämställdhet är en huvudfråga i ett liberalt parti. Till ordet ­feminism har emellertid många ett konfliktfyllt förhållande. Det har tidigare varit populärt att ­utmana politiker, få dem att ­svara på om de är feminister. ­Göran Persson svarade ja. ­Sabuni säger att epitetet liberal räcker.­ Gör det Persson till en bättre jämställdhetskämpe?

Orsaken till utspelet är inte­ att FP saknar jämställdhetsplattform. En gedigen sådan antogs vid landsmötet i fjol, framtagen av bland andra Bernström själv. Orsaken är snarare att Liberala kvinnor svängt från att vara partiets kvinnoförbund till att bli en lobbygrupp med egen agenda, en agenda som skiljer sig från FP:s och som liknar vänsterpartiernas. Men väljarna förtjänar ett alternativ, en liberal jämställdhetspolitik utan kvotering och förmynderi.

Vi är feministerna stort tack skyldiga för viktiga landvinningar. Men är det inte dags att ersätta feminism med jämställdhet?

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt