ÅSIKT

Vi har ökat arbetet med att hitta fusket

Replik från Skatteverket om folkbokföring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Skatteverkets kontroller riktar in sig på att hitta både oavsiktliga fel och avsiktligt fusk, skriver Elisabeth Båvall.
DEBATT

REPLIK. Magnus Olsson skriver i Aftonbladet om felaktig folkbokföring. Vissa av hans förslag är politiska frågor som vi inte kommenterar. Skatteverket vill dock klargöra några saker om hur vi arbetar med kontroll inom folkbokföring då det är ett prioriterat område.

Folkbokföringen omfattar stora mängder personuppgifter, som ändras förhållandevis ofta. Bland annat görs över en miljon flyttanmälningar i Sverige varje år. Den stora majoriteten av alla uppgifter i folkbokföringen som registreras hos Skatteverket är riktiga.

Vi vet dock att det också kan förekomma fel. Skatteverkets kontroller riktar in sig på att hitta både oavsiktliga fel och avsiktligt fusk. Vi ökar nu arbetet för att motverka felaktiga uppgifter och att dessa utnyttjas på ett systematiskt sätt, till exempel vid välfärdsbrottslighet och identitetsbedrägerier.

Skatteverket ökar även informationen till andra myndigheter så att de också kan bidra till korrekta registeruppgifter. Folkbokföringskontrollen samverkar med Skatteverkets övriga kontroller av svartarbete samt inom det myndighetsgemensamma arbetet mot grov organiserad brottslighet.

Nyligen lämnade regeringen en remiss till lagrådet om förslag till lagändringar som bland annat skulle innebära att Skatteverket får möjlighet att kunna avregistrera uppgifter om falska identiteter från folkbokföringen, samt möjlighet att göra kontrollbesök.

I förslaget ingår också införande av ett folkbokföringsbrott om någon uppsåtligen lämnar oriktiga uppgifter.


Elisabeth Båvall, kontrollsamordnare inom folkbokföring, Skatteverket


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Migration