Tiotusentals svenskar lider av kronisk borrelia

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Svar på Mats Reimers debattartikel ”Kronisk borrelia är en påhittad sjukdom” publicerad 8 juli

Vad vet Mats Reimer om kronisk borrelia? Uppenbarligen ingenting. Han har själv inte behövt lida alla helvetets kval i decennier av fästingsjukdomar.

Tyvärr har tiotusentals personer i Sverige inte haft den turen. Tyvärr är miljontals drabbade i ett globalt perspektiv. Oftast inte bara av borrelia utan av flera infektioner (som rickettsia, bartonella, ehrlichia, mycoplasma, babesia, TWAR), vilket försvårar behandlingen.

Det finns många vetenskapliga studier som visar att Mats Reimer har fel. Den senaste i raden visade att apor var invändigt impregnerade av bakterier även efter lång intravenös behandling. Bakterierna använder sig av immunförsvaret på ett snillrikt sätt för att skydda sig från antibiotikan. Även genetiska förändringar gör vissa mer mottagliga för kronisk borrelia, samt gör det svårt för kroppen att göra sig av med toxiner.

Ickebehandlingen av kronisk borrelia beror inte bara på okunskap hos läkare (med undantag för ILADS), våra svenska riktlinjer påverkas även av politiska orsaker och läkemedelsbolags intressen i USA.

Därför startades Worldwide Lyme Protest (Borreliaupproret), 30 länder deltog i en världsomfattande protest i maj. Därför fortsätter kampanjen på Facebook och i nya bloggen https://borreliablogg.wordpress.com tills det leder till bättre tester (de nuvarande visar fel i upp till 70 procent av fallen), och till rätt behandling!

Worldwide Lyme Protest/Borreliaupproret

genom Charlotte Thérèse Björnström

Publicerad: