ÅSIKT

Låt inte Lukasjenko ordna ishockey-VM

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattörerna: Ingen respekt för mänskliga rättigheter i diktaturen Vitryssland

Vi har länge upprörts över och protesterat mot att 2014 års ishockey-VM ska hållas i Europas sista diktatur Vitryssland. Landets president Lukasjenko är en tyrann som ända sedan det manipulerade valet 2010 har undertryckt sitt folk. Politiska fångar, tortyr, censur och det för oss otänkbara - avrättningar - är vardag i ett land som nu bygger nya hotell för att ta emot världseliten i ishockey.

Förra veckan stod vi värdar för ett seminarium i Europaparlamentet om Vitryssland där vi kritiserade beslutet att ishockey-VM 2014 ska spelas i Minsk. Panelen, som bland annat bestod av Europaparlamentariker, före detta NHL-proffset Peter Šťastný, Martin Uggla från Östgruppen och Olga Stuzhinskaya från föreningen Democratic Belarus, diskuterade det aktuella läget i landet.

Vitryssland är Europas sista diktatur och det enda landet i Europa som fortfarande utdömer och verkställer dödsstraff. Rättsprocesserna är osäkra, tortyr är inte ovanligt i fängelserna och respekt för grundläggande mänskliga rättigheter saknas. Ändå har Europas siste envåldshärskare förärats hedersuppdraget att stå värd för europeiska mästerskapen i boxning 2013, världsmästerskapen i velodromcykling 2013, och inte minst ishockey-VM 2014, som Lukasjenko satsar både personlig prestige och stora pengar på. Det här är mycket olyckligt och vi anser att det är ansvarslöst av de europeiska sportförbunden att inte erkänna för sina internationella kolleger att situationen i värdlandet är ohållbar.

Till seminariet i Europaparlamentet var även René Fasel, Internationella ishockeyförbundets ordförande, Christer Englund, ordförande för Svenska ishockeyförbundet, samt både de danska och belgiska ishockeyförbunden inbjudna. Det är olyckligt att inte någon hade möjlighet att medverka. Vi är många parlamentariker som inte förstår varför idrott anses viktigare än respekt för mänskliga rättigheter, och det är viktigt att ishockeyförbundet öppet och transparent klargör hur man resonerat. Det må handla om idrott, men är en stor politisk prestigevinst för Lukasjenko, och det visar att omvärlden accepterar regimens övergrepp på landets befolkning.

I Vitryssland kan förändringar gå väldigt snabbt. Allt beror på en person - presidenten. EU har upprepade gånger försökt påverka sin granne i öst att frige alla de journalister och politiker som sitter fängslade. Vitryssland är Lukasjenkos stat, och han har upprepade gånger visat att han inte hyser någon respekt eller förståelse för de europeiska värderingarna om mänskliga rättigheter.

I Europaparlamentets resolution från hösten 2012 kritiserar vi detta och kräver att de internationella sportförbunden väljer ett annat värdland. EU har satt ner foten, och nu måste även idrottsvärlden göra detsamma. Det slutgiltiga beslutet tas då det internationella ishockeyförbundet möts i Stockholm i maj. Vi uppmanar sportvärlden att tänka om och använda mästerskapet som morot. Lukasjenko och regimen i Vitryssland bör inte få stå värd för mästerskapet innan riktiga reformer gjort och samtliga politiska fångar släppts. Och det måste ske snabbt, folket har redan lidit allt för länge under Lukasjenkos tyranni.

Olle Schmidt

Morten Lökkegaard