Sverige behöver ett gendarmeri

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SDU: Curlingpolitik verkningslös mot gäng som vill oss illa

Kravallerna i Stockholms förorter fortsatte att rasa under natten till onsdagen. Det brann i flera områden och situationen tycks vara bortom all kontroll. Stenar viner, bilar brinner, poliser skadas och upprorsmakarna sprider skräck bland laglydiga och anständiga medborgare. Varken brandkår, räddningstjänst eller polis har kunnat utföra sina uppgifter.

De fientliga gängen har vunnit, och medborgare som tror på lag och ordning har förlorat. Ordningsmakten står maktlös och tittar på medan allvarliga brott begås på öppen gata. Det är uppenbart att det inte finns tillräckliga resurser att stoppa våldsamheter av denna art och återinföra lag och ordning. Nu måste samhället tala det språk som upprorsmakarna förstår.

Kravallerna visar varför Sverige behöver inrätta ett gendarmeri. Sverige har förändrats. Från att ha varit ett av världens tryggaste länder ser vi idag våldsamma upplopp i storstädernas förorter och en polisorganisation som står handfallen inför problemen. Nu behövs nytänkande och handlingskraft. Gårdagens ordningsmakt kan inte lösa dagens problem, och det måste vi förhålla oss till. Poliserna som kämpar mot stenkastarna är värda all respekt och all heder för sina insatser, men de behöver ges de resurser och befogenheter som krävs.

Ett gendarmeri – en militärt organiserad poliskår – är precis vad som måste sättas in, och det bör göras med full kraft. Gendarmerier är inget ovanligt, utan förekommer i flera europeiska länder så som Frankrike, Italien och Nederländerna. De används bland annat för att stävja allvarligare ordningsstörningar av den typ som vi sett i Stockholmsförorterna de senaste dagarna. Nu är det hög tid att även Sverige får ett gendarmeri av rang.

När den politiska och mediala eliten ska säga sitt efterlyser de fritidsgårdar, dialog och curlingpolitik för de gäng som vill oss illa. Det har visat sig vara fullständigt verkningslösa åtgärder. Jag säger att nog får vara nog. SDU presenterar en konkret och nytänkande lösning som alla hederliga, laglydiga medborgare skulle tjäna på, och som alla våldsamma upprorsmakare skulle förlora på, nämligen gendarmeriet. De svenska gendarmerna skulle lyda under justitiedepartementet och löpande tränas för att stoppa våldsamma upplopp. Det ska dels ske genom träning, och dels genom tyngre materiella resurser så som vattenkanoner. Utegångsförbud och temporära undantagstillstånd ska kunna införas. Gäng som löper amok ska aldrig någonsin, någonstans, någon gång känna sig trygga i Sverige – de ska ställas inför rätta. När den värsta röken lagt sig över Husby måste vi fundera över hur saker och ting egentligen står till i vårt land, och hur vi hamnade i den sorgliga situation vi bevittnar just nu.

Gustav Kasselstrand

Förbundsordförande, Sverigedemokratisk ungdom

Publisert: