ÅSIKT

Facket måste ta sig en funderare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Höjningen av a-kassan slår hårt mot många fackförbund. Nästan en tredjedel av fackförbunden har tappat medlemmar sedan höjningen av a-kasseavgiften stod klar. Höjningen av a-kassan blir kännbar för många, inte minst de arbetslösa. Högavlönade och andra som har jobb får göra ett jobbavdrag och kommer därmed lindrigare undan. Men de som redan har det svårt får det ännu svårare. Helt klart framstrålar regeringens linje om att det ska löna sig att jobba solklar.

Men regeringsbeslutet kan fackföre­ningsrörelsen för närvarande inte göra så mycket åt. Förmodligen har höjningen av a-kasseavgiften för många bara blivit droppen som fått bägaren att rinna över. Det har också funnits en klagan över de höga fackavgifterna. Och en undran från medlemmarna vad de får för pengarna. Många ser bara en tidning som dimper ner i brevlådan. Det går heller inte att komma ifrån att facken blivit institutioner med en stor byråkrati att försörja. Dessutom uråldriga löneförhandlingar med nattmangling som kostar massor med pengar.

Fackföreningarna borde också fundera över om de kan sänka kostnaderna. Framför allt fundera över hur medlemmarna på ett bättre sätt ska uppskatta verksamheten så att pengarna för avgiften betalas med glatt hjärta.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM