ÅSIKT

”Mer pengar till ensamma mammor”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Peter Eriksson och Mikaela Valtersson, miljöpartiet: ”I vårt budgetförslag som presenteras i dag fredag föreslår vi upp till 300 kronor extra i månaden i bostadsbidrag”

Det har nyss varit månadsskifte. Räkningarna är betalda. Det är 20 dagar kvar till nästa lön. Så här års plockar många föräldrar fram förra årets vinterkläder och konstaterar att de inte längre passar. För många ensamma mammor handlar det om pengarna ska räcka till nya eller inte. De är vår tids hjältar. Men vi hör sällan talas om dem i samhällsdebatten eller i samband med regeringens budget.

Utan någon större uppmärksamhet lyckas de på en – oftast låg – lön få ihop en hushållsekonomi som många av oss har svårt att klara på två löner. Många gör en fantastisk bedrift. Genom att vända på varje krona får man månaden att räcka tills lönen är slut. Många balanserar på en slak lina; det finns inte mycket till besparingar om det skulle uppstå en oförutsedd utgift. Det är egentligen i den här gruppen Nobelstiftelsen borde leta efter en riktigt värdig ekonomipristagare.

I Sverige finns det ungefär 300 000 ensamstående föräldrar med barn under 19 år, 240 000 av dem är kvinnor. Var femte ensamstående kvinna med barn har en låg ekonomisk standard. Andelen har nästan fördubblats under de senaste tio åren, enligt regeringens egen statistik. Medan den disponibla inkomsten för genomsnittssvensken ökat med 18 procent sedan 1991, har de ensamstående kvinnorna bara fått se sina inkomster öka med 7,4 procent.

Nu är det goda tider i svensk ekonomi, om vi ska tro finansminister Anders Borg. Men vad får de ensamstående kvinnorna för belöning för sitt vardagsslit? Av regeringen möts de av budskapen ”jobba mer”, ”våga inte vara sjuk” och ”flytta dit jobben finns”. Den som råkar vara fast i deltidsträsket blir av med sin a-kassa. Gå upp till heltid i stället, säger Anders Borg. Köp hushållsnära tjänster, säger Maud Olofsson.

Men det är ju ett skämt! Hur i hela friden ska en ensamstående pappa kunna jobba mer och se sina barn i ögonen på kvällarna? Vilken lågavlönad ensam mamma har råd att köpa hushållsnära tjänster? Regeringen kastar manna över överklassen men förbiser dem som bäst skulle behöva en hjälpande hand.

I stället för regeringens hänsynslösa propåer om längre arbetsdagar föreslår Miljöpartiet en riktad satsning på dem som har det allra kämpigast. I vårt budgetförslag som presenteras i dag fredag föreslår vi upp till 300 kronor extra i månaden i bostadsbidrag till de 170 000 barnfamiljer som har de lägsta inkomsterna. Det ger knappast någon guldkant på tillvaron, men är för många det som gör att barnen kan få nya vinterkläder.

Debattörena

Peter Eriksson

(mp) Språkrör

Mikaela Valtersson

(mp) Ekonomisk talesperson