Byggnads använder samma retorik som SD

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Fackförbundet Byggnads har med utgångspunkt i Vaxholmskonflikten släppt en bok med den osmakliga rubriken ”Jobbtrafficking”. Boken är ett illa dolt försök att misstänkliggöra utländska medborgare, i första hand från de nya EU länderna, som korsar gränsen i jakt på ett bättre liv för sig och sina familjer.

Boken är kliniskt ren från faktahänvisningar, i stället används ”Tio nedslag i byggvardagen” som bevis för Byggnads sak. Inget av problemen kvantifieras eller lyfts till ett övergripande plan. Kort sagt försöker Byggnads med tio exempel, varav de flesta är rena olagligheter, att föra i bevis att vi starkt måste begränsa möjligheten för människor som vill arbeta här.

I en av sina reflektioner i boken går ordförande Hans Tilly för långt. Han skriver ”Att få till stånd en social tillväxt där människorna bor eller i deras närområde är den stora utmaningen, inte att fattiga människor flyttar till rika delar av världen där de riskerar att utgöra kärnan i en ny underklass. Invandring av välutbildade från fattiga länder är betänklig och bör pareras med biståndsinsatser så att vi inte bedriver intellektuell utsugning”.

Det är en argumentation som länge använts för att minska invandringen och stänga gränser. Samma argumentation har nämligen hörts förut:

”Det finns också en överhängande risk för att utvandring av förhållandevis duglig arbetskraft från fattiga länder dränerar dessa länder på behövlig kompetens, vilket allvarligt kan hota dessa länders ekonomiska och sociala utveckling. Ett betydligt mer effektivt och rättvist sätt att hjälpa människor i nöd är att sätta in hjälpen i krisområdenas närhet.”

Så låter det i Sverigedemokraternas invandringspolitiska program, antaget 2007. Byggnads och SD hävdar alltså att människors rörlighet inte minskar fattigdom. Detta trots att Världsbanken har visat att människor som sökt lyckan i något annat land skickar 167 miljarder dollar till sina hemländer (Global Economic Prospects 2006), vilket är tre gånger mer än det samlade biståndet i världen.

Byggnads ord om solidaritet klingar mer och mer illa desto längre man läser boken. I stället för att ägna en bok åt att misstänkliggöra utländska medborgare som vill komma hit och jobba borde Byggnads självklart ha hjälpt de drabbade genom att lösa de specifika fall av lagbrott som de lyfter i sin bok.

Det kanske inte är så konstigt att det var Byggnads ombudsmän som stod i Vaxholm och skrek ”Go home” till lettiska byggnadsarbetare.

Magnus Andersson, förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

Publicerad: