Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hubert, Hugo

”Amalgam är hälsovådligt, dyrt och dåligt”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-15

Tandläkaren och materialexperten Christer Malmström: ”Är det inte på tiden att vi har nolltolerans mot onödiga skadliga och giftiga ämnen i samhället?”

Ett amalgamförbud är äntligen på väg i Sverige, Danmark och Norge.

Nu kan tandläkarkårens största misstag, att använda amalgam, börja repareras.

Fast än kvarstår 30 000 – 40 000 kilo kvicksilver i svenska folkets munnar och ännu sker fosterpåverkan från mammor som har amalgam. Så det tar ännu några generationer innan alla skadorna på människor är läkta.

Tyvärr sprids det fortfarande mycket köpt desinformation om amalgam i samband med förbudet. Nu senast från Tyskland där Dentalindustri betalade del av undersökningen. Är det de sista dödsrossligarna från amalgamanhängarna?

Så här kommer några fakta:

Amalgam orsakar sjukdom

Det finns 30 000 till 500 000 som är sjuka av amalgam. Det är lika många som de diabetessjuka.

Amalgam läcker nämligen alltid stora mängder kvicksilver (medeltal 54 gr/dygn) som tas upp genom slemhinnor och lungor. Kvicksilver är ett av de giftigaste grundämnena efter de radioaktiva. Det finns två säkra vägar att konstatera om ett ämne är farligt.

1. Se vad som händer när det tillförs.

2. Eller när man tar bort det.

Exempelvis visar genomgång av 25 studier med 5 821 patienter vad som händer när man tar bort amalgam på svårt kroniskt sjuka. 73 procent fick hälsoförbättringar. De bästa tandläkarna hade 94 procents förbättring.

Amalgam är dyrt för samhället

Amalgam är det absolut dyraste materialet som används. Inte för tandläkarna, men för patienterna och för samhället. Amalgam föder ny tandvård på grund av spräckta tänder, sjukdomar med mera. Bara kvicksilverreningen i våra krematorier kostar hundratals miljoner kronor.

Kvicksilver läcker från amalgam via avföringen till våra reningsverk och gör rötslammet till miljöfarligt avfall. Varje amalgamsjuk beräknades 1999 kostade samhället omkring två miljoner kronor.

Amalgam skadligt för miljön

Att amalgam bara skulle påverka vår yttre miljö är okunskap. Förgiftade fiskar, djur och växter skadar naturligtvis också oss. Miljön (naturen) ger oss ju maten vi äter, luften vi andas.

Vi har både en yttre och inre miljö. Vi bör vara lika rädda om vår inre som vår yttre miljö! Den inre påverkar oss direkt.

Vår kropp är miljön för alla de miljarder mikroväsen, celler, som den är uppbyggd av. För att vara frisk måste naturligtvis vår inre miljö vara sund så att våra celler både kan fungera harmoniskt tillsammans och reparera vår kropp när den är skadad.

Luftföroreningar i lungorna är lika skadliga som luftföroreningar i stadsluften. Kemikalier i vår mat är lika skadliga som i naturen. Kvicksilver och tungmetaller är lika giftiga i munnen och tarmen som i gäddor och insjöar.

Amalgam är tekniskt dåligt

Har du amalgam i munnen är det stor sannolikhet att det spräckt någon av dina tänder. Det korroderar, expanderar och orsakar ett mycket stort antal onödiga tandfrakturer, onödiga rotfyllningar och extraktioner. Så även om amalgam är ett hållfasthetsmässigt hyggligt material, som man så ofta påpekar, är det sett till helheten ett uselt material även tekniskt.

Nolltolerans mot skadliga material

Är det inte på tiden att vi har nolltolerans mot onödiga skadliga och giftiga ämnen i samhället?

Christer Malmström

Tandläkare

Sakkunnig i Dentalmaterialutredningen 2003

Medlem i Tandvårdsskadeförbundets och IAOMTs vetenskapliga råd

(International Academy of Oral Medicine and Toxicology)

Läs mer: