Mejla

Lisa Magnusson

Hur kan folk gå på ett så uppenbart skämt?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Lisa Magnusson om Ipred-lagen den 1 april

Det är svårt med aprilskämt. Själv har jag alltid varit helt usel på att lura folk. Typ jag flackar med blicken och ler lite klurigt, och så säger att jag är med barn. Eller att det står en ponny ute på gatan. Eller att någon kändis har cancer. Det är liksom inte ens särskilt fyndiga skämt. Personen jag försöker lura suckar och säger att mm visst, april, april.

De flesta är precis som jag och saknar helt finess. Särskilt tidningarna, det känns alltid som att deras aprilskämt knåpats ihop av den värsta torrbollen på redaktionen, ni vet, den där sortens lätt konservativa man som ser sig själv som "skojsig" och som har som hobby att skriva ekivoka snapsvisor. Den sista i mars varje år sätter sig den här mannen och skriver en skitdålig artikel och kryddar med citat av någon som uppges heta Aprilus Skämtus. Det är så tråkig humor. Jag har alltid tänkt att varför kan de inte försöka luras ordentligt? Inte om något allvarligt så att man får en hjärtattack till morgonkaffet, men om något lite annorlunda. Så att det åtminstone blir lite sport av det.

I år har jag blivit bönhörd. Regering och media går ut och meddelar att, haha, lyssna på den här: Idag skall en ny lag träda i kraft, och den lagen innebär att nöjesindustrin kommer att kunna begära ut uppgifter om folk som man misstänker kanske fildelar olagligt. Mm, säkert! Självklart vore det helt befängt att ge privata intressen tillgång till sådan information, jag menar, inte ens polisen har ju sådana rättigheter.

Men det bästa är att industrin enligt den här lagen sedan kommer få bedriva utpressning på ett sätt som inte står maffian efter. Hahaha. Industrin tänker alltså skicka ett brev till den som som står för internetabonnemanget och säga att om inte du betalar en månadslön så kommer vi att stämma dig och tvinga dig att betala fyra månadslöner. Som om de skulle kunna göra en sådan grej! Jag råkar veta sedan tidigare att böter alltid måste stå i proportion till brottet. Till exempel tvingades lokaltrafiken i Östergötland för några år sedan att riva alla böter de utfärdat till tjuvåkare eftersom bötessumman var orimlig. En biljett kostade 10 spänn, och böterna låg på 1000 spänn. Så säg att man har fildelat en film, då går det ju självklart inte att kräva 100 gånger pengarna för den. Jag förstår inte hur folk kan gå på ett sådant uppenbart skämt?

Folk har fildelat olagligt ända sedan kassettbanden kom i början av 60-talet, och inte blev saken bättre av att tekniken sedan gjorde det möjligt för folk att även spela in filmer som gick på teve. Det finns inga planer på att sätta dit dem som gör det. Den här nya lagen skulle alltså inte handla om olaglig fildelning i sig, utan om fientlighet mot ny teknik bara. Seriöst, ni kan ju försöka smälla i mig att det här inte är på skämt!

Dessutom skulle det ju vara ytterst rättsosäkert att låta en privat aktör kräva folk på löjligt mycket pengar trots att det inte går att bevisa att det är de som står på abonnemanget som har fildelat. Om den här lagen fanns på riktigt så skulle den ju försätta bibliotek, arbetsplatser och internetkaféer i en knepig sits: Ungefär som om Hertz skulle börja hållas ansvarigt för alla som hyr deras bilar och sedan kör för fort. Hohoho. Troligt. Skall ni inte dra den om Rödluvan också?

Folk kommer väl bli rasande förstås, när de förstår att de blivit förda bakom ljuset. Men jag tycker det är askul med ett ordentligt aprilskämt som gör satir av nöjesindustrins problem med att förstå och ta vara på internet! Kom igen, va? Var inte så sura. Man måste ju kunna ha lite humor.

Lisa Magnusson, 27, skriver krönikor för Aftonbladets Debatt-sajt.

Läs hennes blogg här.

  • Lisa Magnusson
Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Lisa Magnusson

ÄMNEN I ARTIKELN

Lisa Magnusson