Debatt

Vi borde gråta över tillståndet i skolan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Jag hörde på Ekot att elever är positiva till elitskolor. Regeringen tänker tillåta en del grundskolor att testa elever som kan ingå i en teoretisk elitklass. Redan i dag finns elitklasser i idrott och estetiska ämnen men nu ska det alltså bli tillåtet även för matematik och naturvetenskap.

Jag är inte förvånad över elevernas intresse. Skolan är redan segregerad, i brist på lärare och annan personal har också skolan blivit ett klassamhälle. Det finns alltid duktiga elever som klarar sig och andra som inte får fullständiga betyg. De som skolkar och bråkar och mår dåligt passar inte in bland barn som har stimulans hemifrån och där föräldrarna kräver goda reslutat och framåtanda.

Pressen på de duktiga barnen är också stor. Självklart vill de arbeta i fred. Dessa elever har förmodligen liten förståelse för politiker som säger att alla ska ha samma villkor och samma undervisning.

Egentligen borde vi gråta. Runt om i landet sitter kommunpolitiker som inte har vare kompetens eller förmåga att tänka nytt i kristider. De avrustar skolan ännu mer, lägger ner små skolor, avskedar personal och gömmer sig bakom argumentet att de inte har råd. Skolans nedåtgående spiral lär på många håll bara fortsätta. Elitklasser kommer bli att bli något självklart.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Gröning