Mejla

Lisa Magnusson

Gud hatar det homosarna gör med varandra

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lisa Magnusson om att leva efter principer

Jag hatar när folk har principer. Princip betyder ungefär att det inte finns ett enda vettigt skäl till att man tycker som man tycker, att det inte finns nån som helst logik bakom det man gör, att det handlar om att man sonika bestämt sig för nåt och skiter i hur verkligheten faktiskt ser ut sedan. "Det är principen!", säger man då.

Som om det skulle rättfärdiga nånting. Egentligen är det ju bara ett annat sätt att säga att man inte kan tänka själv så därför måste man göra upp regler på förhand och sedan hålla sig till dem alldeles oavsett vad som händer. Det medför förstås nåt slags trygghet att veta att även om man kanske inte gör rätt så gör man i alla fall NÅGOT: Man handlar efter sin princip.

Men dessa principer gör människor till vandrande privatbyråkrater, de hindrar folk från att använda sina hjärnor och hjärtan. Och aldrig blir väl det idiotiska med principer så tydligt som när två olika principer kommer stimmandes mot varandra och slår ihop med en smäll.

Typ vad gäller kyrklig vigsel av homosexuella. Vi har då å ena sidan de homosexuella som ABSOLUT vill gifta sig i kyrkan som alla andra, och å andra sidan de bibeltrogna präster som ABSOLUT INTE vill viga dem. Lösningen? Well, regeringen tog nyligen stryptag på kyrkan och sade att om ni vill behålla er rätt att viga folk överhuvudtaget så är det bäst för er att ni även går med på att viga par som är av samma kön.

Om man lever i dagens samhälle och är kristen så tyder det sannerligen på starka principer: Man tror alltså, för att fritt citera komikern George Carlin, på en osynlig man som bor uppe i himlen och har en speciell lista över tio saker man inte får göra, däribland böga loss, och om man gör nån av de sakerna så skickar han iväg en till ett speciellt ställe som är fullt av eld, och där kommer man att brinna under svåra plågor i evigheters evighet... men han älskar oss! Mm, okej. Det känns som att det inte ens är nån idé att försöka resonera med folk som tror så.

Men homosarna som vill gifta sig i kyrkan? Hallå, är det nån hemma?! Varför vill ni fira er kärlek genom att vigas av en institution som motarbetat er i alla tider och som fortsätter att motarbeta er? Varför vill ni vigas inför en gud som faktiskt fördömer er kärlek? Jag fattar verkligen inte. Själv är jag inte döpt och inte konfirmerad heller, alltså är jag en hedning. Och inte nog med det, jag är inte ens oskuld längre. Det skulle aldrig falla mig in att krångla mig in i en oskuldsfullt vit klänning och ställa mig och lova evig kärlek inför en gud jag inte tror på. Det skulle kännas väldigt olycksbådande att börja mitt äktenskap med hyckleri och lögner.

Homosexuella har tvingats tänka till både en och två gånger kring sin kärlek, och det är bra. Men varför kan de inte tänka till en tredje gång, i det här fallet vad gäller kyrklig vigsel? Jobba för stiligare rådhus istället, om det är en snygg backdrop ni är ute efter. Och släpp de jävla principerna. Gud hatar det homosorna gör med varandra, fråga vilken riktig kristen som helst.

Lisa Magnusson, 27, skriver krönikor för Aftonbladets Debatt-sajt.

Läs hennes blogg här.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN