Lisa Magnusson

Sluta mobba rökarna!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lisa Magnusson har fått nog av anti-rökhetsen

Jag slutade röka för typ ett och ett halvt år sedan. Innan dess var jag en riktigt inbiten storrökare så ung jag var, jag blossade jämt: När jag var glad, när jag var arg, när jag kände mig nedstämd, när jag var stressad, när jag hade tråkigt. Ibland ute på krogen hände det att jag tände en cigg bara för att i nästa sekund inse att oj, där låg ju redan en cigg och glödde i askfatet. Jag drog i mig minst ett paket om dagen. Men så vaknade jag en morgon och kände att nu fick det vara nog. Och sedan rökte jag inte mer.

När jag var rökare fick jag ibland hostanfall så häftiga att jag inte kunde andas och det hände att jag fick upp konstiga slemmiga klumpar. Jag sade aldrig det till nån. I bakhuvudet malde hela tiden tankar om att jag långsamt förgiftade mig själv till döds. Så är det ju för alla, ingen vill vara rökare egentligen. Att röka är att ständigt förföljas av en stank och ett dåligt samvete. Dyrt är det också. Man skäms innerst inne och vet att det är jävligt dumt, det man håller på med.

Det här känner förstås omgivningen av. Rökning är en av de få mänskliga svagheter som det är tillåtet att hacka på och det tar folk verkligen fasta på: Hetsen mot dem som röker är inte av denna värld. Själv välkomnade jag förbudet mot att röka inomhus, för jag tycker att även allergiker skall kunna gå på lokal och jag avstod gärna det bekväma i att kunna tända en cigg raktuppochned där jag stod. Men kom igen, vi behöver ju inte överdriva: Visst skall man ta hänsyn till icke-rökarna. Men man måste även ta hänsyn till rökarna. De måste självklart få bolma loss utomhus.

Och det här senaste nu rå: Försäkringsbolaget Skandia införde igår, den första juni, ett pristillägg på 25-50% på ALLA försäkringar som rökare tecknar. Det här handlar ju bara om att moralisera och mobba och straffa i publikfrieriets och den snöda ekonomiska vinstens namn. Eller tänker Skandia löpa linan ut och ta mer betalt också av barn som vuxit upp med rökande föräldrar och alltså riskerar att insjukna i sjukdomar till följd av den passiva rökning de utsatts för? Och hur är det med barn till alkisar? Det vet man ju att risken är större att de själva växer upp till fyllon. Skall kanske folk som är tjocka också betala mer, eller alla som haft cancer i familjen? Ja, jag skulle jävligt gärna vilja se en debattartikel i DN där Skandias Nordenchef Bertil Hult stolt pöser om hur Skandia ser till att ta ordentligt betalt av alla som har en nära anhörig som dött i cancer. Det kommer ju självklart inte att hända. Så sluta mobba rökarna.

Jag har full förståelse för att Skandia behöver spara in såhär under lågkonjan. Men kanske skulle man då inte ge sig på det nikotinberoende släktet? Kanske skulle man istället börja med att självkritiskt ta sig an sitt eget varumärke? För nej, Skandia, rökarna är knappast ensamma om att ha riktigt jävla dåligt rykte.

Lisa Magnusson, 27, skriver krönikor för Aftonbladets Debatt-sajt.

Läs hennes blogg här.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN