Nato utgör grunden för Europas säkerhet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från Karin Enström (M) om säkerhetspolitik

Karin Enström (M).
Foto: Lotte Fernvall
Karin Enström (M).

REPLIK. Anders Österberg (S) skriver att Sverige inte bör överge vår militära alliansfrihet och undrar vad vi skulle vinna på att vara med i Nato. Svaret är att Natos försvarsgarantier är det enda som tillsammans med svenska satsningar på ökad försvarsförmåga långsiktigt stärker vår säkerhet.

Snart två år har gått sedan Ryssland illegalt annekterade Krim och inledde sitt aggressiva agerande i östra Ukraina. Enligt FN har över 8000 människor mist livet och över en och halv miljon människor är internflyktingar. Sedan Putin bröt den väv som Europas säkerhet vilat på sedan andra världskriget har landets kärnvapenretorik kraftigt eskalerat. Öppna hot har förekommit mot flera av våra europeiska grannländer.

Vad vi skulle vinna på av att gå med i Nato kan våra grannländer utgöra goda exempel. Norge, Danmark och Island gick med i Nato vid dess bildande. Estland, Lettland och Litauen gick med 2004. Vi får nog anta att de ansåg att deras säkerhet inte minskade av ett Nato-medlemskap.

Nato utgör grunden för den europeiska säkerhetsstrukturen. 22 av 28 EU-länder är medlemmar av Nato. Ett svenskt Nato-medlemskap skulle ge oss inflytande i den europeiska säkerhetspolitikens innersta kärna. Det är bra att Sverige nu fördjupar samarbetet med Nato men vårt fördjupade samarbete med Nato och vår egen solidaritetsförklaring kan göra det svårt för en eventuell angripare att separera Sverige från Nato. Kvar står vi utan det solidariska skydd som ett Nato-medlemskap innebär.

Karin Enström

Utrikespolitisk talesperson (M)

Publicerad: