Debatt

Var är förslagen mot sjukskrivningarna?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från FP om sjuktalen

Mats Persson (L).
Mats Persson (L).

REPLIK. Sjukskrivningarna är en tickande budgetbomb. Kostnaderna väntas dra i väg med ytterligare 15 miljarder kronor till 2018. Det tränger undan andra angelägna satsningar. I detta läge riktar Annika Strandhäll skarp kritik mot Folkpartiet Liberalerna, utan att presentera ett enda konkret förslag för att hejda ökningstakten i sjukskrivningarna.

Förra gången S styrde Sverige exploderade sjuktalen. Vi riskerar nu att sjukskrivningarna ökar kraftigt igen på grund av att regeringen vill avskaffa den bortre parentesen i sjukförsäkringen. Detta trots att regeringens egna experter och myndigheter, exempelvis Försäkringskassan, bedömer att sjukskrivningarna ökar med ett avskaffande av bortre parentesen. Regeringen underskattar kraftigt de kostnader ett avskaffande medför.

Sjukskrivningarna ökar särskilt i offentlig sektor, vilket tyder på att kommuner och landsting är för dåliga arbetsgivare. Det behövs ett bättre ledarskap där vi ger alla möjlighet till ett arbetsliv med bra förutsättningar.

Sjukskrivningarna hänger också starkt samman med bristande jämställdhet. När människor inte får ihop livspusslet ökar stressen.

Nu behövs krafttag för fler i arbete. I detta läge väljer regeringen att höja skatten på arbete, som gör att människor arbetar mindre. Det leder till minskade resurser till vår gemensamma välfärd. När regeringens egna experter varnar för att politiken kommer att leda till högre sjukskrivningar visar det tydligt att regeringen står handfallen i en avgörande fråga för Sverige.

Mats Persson

Ordförande i Folkpartiets Globaliseringskommission

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Liberalerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

Annika Strandhäll

Försäkringskassan