Ni har fel om vad som inspirerar terroristerna

Radikala muslimer inspireras inte av folkmordet i Osmanska riket, skriver debattören i en replik till Liberalerna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Den blodiga slakten i Khaybar har varit en inspirationskälla för den IS, skriver juristen Kent Ohlsson.

REPLIK. Radikala muslimer inspireras inte av de osmanska despoternas folkmordspolitik.

Liberalerna Birgitta Ohlsson, Ninos Maraha och Olle Wästberg gör i en debattartikel på Aftonbladets debattsida den 30 juli gällande att det Osmanska rikets folkmord på armenier, assyrier/syrianer och greker, efter första världskrigets slut tjänar som inspirationskälla för radikala muslimer, t.ex. dem som tillhör den Islamiska Staten (IS).

Det är inte riktigt, som artikelförfattarna påstår, att folkmorden som osmanerna gjorde sig skyldiga till tjänar som inspirationskälla för radikala muslimer i dag. Radikala muslimer, såsom Islamiska staten inspireras i stället av en händelse långt tillbaka i tiden, som de högtidlighåller.

Jag syftar på slaget vid den judiska oasstaden Khaybar, som utkämpades år 628 mellan Muhammed och hans styrkor och den judiska stammen Banu Nadir. Muhammed intog Khaybar med en armé från 1 400 till 1 800 muslimska män och mellan 100 till 200 hästar.

Det var en mycket blodig slakt på människor som ägde rum i staden. Mellan 700 och 1 000 män halshöggs av Muhammeds armé och kvinnor och barn såldes som slavar, och staden plundrades. Detta faktum stöds av såväl muslimska lärda som västerländska historiker.

A.B. Davidson, professor vid New College i Edinburgh beskriver händelsen i Khaybar på följandande sätt: ”På en dag lät han {Muhammed} kallblodigt halshugga 800 judar medan han själv stod bredvid och såg på slakten; och för att sudda ut det obehagliga intrycket från sina tankar, och vända dem till något trevligare, tog han på kvällen hem hustrun till en av de mördade hövdingarna och utökade sitt harem med henne.”

Tvivelsutan har Khaybar varit en inspirationskälla för den Islamiska Staten. I de områden i Syrien och Irak som behärskats av IS har människor halshuggits och kvinnor sålts eller använts som sexslavar. Det är väl dokumenterat.

Kent Ohlsson, jurist


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM