Sjöstedt har fel om Ax:son Johnsons skatt

Replik från Timbro om skattepolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den som bor i Sverige kan inte rent juridiskt betala så låg skatt som Jonas Sjöstedt påstår att Antonia Ax:son Johnson gör, skriver Jacob Lundberg och Siri Steijer.
Den som bor i Sverige kan inte rent juridiskt betala så låg skatt som Jonas Sjöstedt påstår att Antonia Ax:son Johnson gör, skriver Jacob Lundberg och Siri Steijer.

REPLIK. Jonas Sjöstedt påstår att en kassörska betalar högre skatt i procent än företagsledaren Antonia Ax:son Johnson. Hans källa är en artikel i vänstertidningen Dagens ETC som hävdar att kassörskan betalar 23 procent i skatt och Ax:son Johnson 18 procent.

Problemet är att det inte stämmer. Den som bor i Sverige kan inte rent juridiskt betala så låg skatt. Den enda rimliga förklaringen är att Ax:son Johnson har betalat skatt i utlandet på samma inkomst, men det utelämnar Dagens ETC från sin beräkning.

Det är dessutom missvisande att jämföra Antonia Ax:son Johnsons skatteinbetalningar med en kassörskas eftersom det är olika saker som beskattas: kapitalinkomst respektive lön. Kapitalinkomster, till exempel räntor och utdelningar, är en helt annan typ av inkomster eftersom de har uppstått genom att någon har sparat av sina redan beskattade inkomster.

Det finns också skatter i andra led som Sjöstedt bortser ifrån. Om kapitalinkomsten exempelvis kommer från ett bolag har det redan beskattats med bolagsskatt.

En högre skatt på kapitalinkomster, vilket är vad Sjöstedt förespråkar, riskerar att leda till minskat sparande, färre entreprenörer och att företag flyttar ifrån Sverige. En sak har Sjöstedt dock rätt i: löntagare betalar för mycket i skatt.

Sverige är det land i OECD där utbildning lönar sig minst. Detta samtidigt som både den offentliga och den privata sektorn har stora behov av kvalificerad arbetskraft – ett problem som riskerar att förvärras ytterligare med Vänsterpartiets politik.


Jacob Lundberg, chefsekonom, Timbro
Siri Steijer, ansvarig arbetsmarknadsfrågor, Timbro


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE