Debatt

Låt kvinnorna ta över som imamer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Manliga imamers shariatolkningar kan inte förnekas – därför bör muslimska kvinnor utbildas till imamer

DEBATT. Idag förs tolkningar av Koranen i Sverige av imamer som allt som oftast är män. Dessa utbildas av andra män och koranstudierna sker utomlands.

En del av våra imamer i Sverige har bland annat utbildats i Saudiarabien.

Där vet vi hur förhållandena ser ut för kvinnor.

Där vet vi att kvinnor bland annat inte får köra bil och om hon ska resa har hon oftast manlig eskort.

Är det dessa imamer, utbildade enligt saudiprinciper, som ska ge råd till muslimska kvinnor om hur de på bästa sätt följer Koranen i Sverige? I vårt land som i mångt och mycket stoltserar med sina framgångar i jämställdhet?

Självklart är inte alla imamer utbildade i Saudiarabien och självklart har inte alla imamer en nedvärderande syn gentemot kvinnor, men ingen kan förneka det som sker ibland oss idag.

Ingen kan förneka de shariatolkningar som lärs ut i vårt svenska samhälle.

För några år sedan gjordes en granskning av imamer som gav råd till kvinnor att inte gå till polisen när hennes man våldtagit och misshandlat henne, eftersom det "enligt Koranen", eller rättare sagt enligt imamens tolkningar av Koranen, ligger i mannens rätt att utföra dessa handlingar om han anser det vara nödvändigt.

Jag vill vara tydlig med att det finns delade meningar kring hur Koranen kan tolkas – och oftast sker tolkningar i betraktarens ögon. Men om betraktaren skulle vara kvinna skulle vi kunna uppnå en annan syn på hur dessa råd förmedlas inom islam.

Jag vill också vara tydlig med att jag har stor respekt för Muhammed som profet och hur han valde att leva sitt liv.

Jag ser honom inte bara som ett föredöme för muslimer för sin tid, utan även ett föredöme för alla människor oavsett religiös bakgrund.

Muhammed var en stor man och jag skulle till och med kunna gå så långt att kalla honom för en feminist för sin tid.

Jag har med det sagt stor respekt för islam och troende muslimer.

Min uppfattning är dock att många imamer i Sverige tenderar att tolka och vrida den heliga skriften utifrån ett sätt som gynnar mannen i störst utsträckning, med ett propagerande för förlägna och uråldrade principer som existerar i ett bakåtsträvande Saudiarabien.

Därför måste vi i Sverige ta ansvar för den muslimska minoritet kvinnor som är religiösa; att de ska ha rätt till sina tolkningar av sin religion.

Att de inte ska behöva utsättas för en viss typ av manlig primitivism och åtlöje.

Och viktigast av allt, att de inte ska behöva leva under förtryck i vårt Sverige.

Det är förödande att vi inte tycks finna några smarta lösningar på hur vi motverkar det primitiva som bryter ut i vårt samhälle. Det vi borde göra är att utbilda kvinnliga imamer, så att deras tolkningar av Koranen får vara prominenta och i fokus. Detta för att motverka de fanatiska och ojämställda shariatolkningar som strider mot svenska lagar, regelverk och demokratiska normer.

Vi måste sätta den muslimska kvinnan i fokus för att dämpa fel spridning av en religion, som i grunden är en väldigt vacker lära och som jag personligen har den allra mest ödmjukaste respekt för. 

Antonia Jaksic

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Debatt

ÄMNEN I ARTIKELN

Debatt

Islam