ÅSIKT

Fridolin flyr från sitt ansvar för skolan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från M om skolpolitiken

REPLIK. Gustav Fridolins försök till avbön visar att verkligheten nu har kommit ikapp. Hundradagarslistor och charmoffensiver är inte vad svensk skola behöver.

När 100 dagar nu har blivit över 700 går det att konstatera att regeringen saknar en plan för att stärka elevernas kunskaper. Fridolin har valt att begrava skolans välkända utmaningar i utredningar, samlingar och kommissioner.

Moderaterna har, tillsammans med de andra allianspartierna, drivit på regeringen för mer kunskap i skolan. Det finns majoritetsbeslut i riksdagen för en tidigare skolstart, mer matte i högstadiet och mer idrott och hälsa. Men tyvärr har Fridolin svarat med att förhala och vara tyst. Det är olyckligt.

I vår plan för en bättre skola prioriterar vi att eleverna ska få mer tid med fler skickliga lärare. Till skillnad från regeringen väljer vi att investera i en höjd kvalitet på lärarutbildningen. Vi vill höja lärarnas löner och samtidigt bygga ut karriärtjänsterna. Och Moderaterna investerar i att lågstadieeleverna ska få en timme mer tid i undervisning per dag. Något regeringen hittills sagt nej till.

I Moderaternas budget tillförs skolan, vården, omsorgen och den allmänna välfärden sammanlagt cirka 60 miljarder kronor under den kommande budgetperioden. Det kan jämföras med regeringen som tillför drygt 40 miljarder kronor under samma period.

Gustav Fridolins två år som utbildningsminister har genomsyrats av många ord. Det Sverige behöver är i stället en ansvarsfull utbildningsminister med en plan för nolltolerans mot dåliga skolor.

Camilla Waltersson Grönvall, skol- och utbildningspolitisk talesperson (M)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.