Läsarna: SD får bilda en egen fackförening

Jimmie Åkesson (SD): Kan man inte organisera sig är man utsatt

Fackens motvilja mot Sverigedemokraterna engagerar läsarna.

”Det är väl bara för partiet att bilda egen fackförening?”, skriver signaturen MulleMetal.

– Det är inte realistiskt, svarar partiledaren Jimmie Åkesson.

Flera stora fackförbund har uttryckt sin motvilja mot SD. Röster har höjts för att hindra aktiva sympatisörer från förtroendeuppdrag och i vissa fall från medlemskap.

Oansvarigt, hävdar juristen Mårten Schultz i ett flitigt diskuterat inlägg.

”Fackfientligt parti”

Många läsare frågar sig varför en förening skulle acceptera medlemmar som inte gillar föreningen som sådan.

”SD vill ju avveckla facket. Med andra ord gör facket rätt att avveckla SD. Vad är problemet folk???”, skriver signaturen Milestone9 i en kommentar.

”Det är faktiskt så att SD är ett uttalat fackfientligt parti. (...) Och man kan ju inte ha medlemmar som jobbar emot föreningen man är medlem i. Framförallt om de är medlemmar bara för att upplösa föreningen. Det är samma sak som att bli medlem i ett politiskt parti och sedan jobba emot partiet. Då lär man också bli utesluten”, skriver snuskburken.

Gillar svenska modellen

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson hävdar å sin sida att han är positiv till fackföreningsrörelsen.

– Ja, det är jag. Utan facken fungerar inte den svenska modellen, säger han.

Att hans sympatisörers åsikter eventuellt står i strid med förbundens stör honom inte.

– Det där är bara snömos. Fackets uppgift är att tillvarata löntagarnas intressen tycker jag. Vi har drivit frågan om opolitiska förbund som finns i Danmark. Kan man inte organisera sig är man utsatt, säger han.

Många läsare anser att facken gör SD en tjänst genom att frysa ut partiets sympatisörer.

”Tala om att facket är ute och seglar. För att stoppa fascister, så beter man sig som en fascist själv. Vem vinner på det? Självklart SD. Tyvärr är SD:s motståndare SD:s bästa hjälptrupper/vänner (de hjälper ju SD hela tiden).”, skriver signaturen Djastiss.

”Jag antar att AFA-aktivister och andra människor som förespråkar våldsmetoder är välkomna i vårdförbundet? Hur är det med medlemmar i MC-klubbar? Djurrättsaktivister? Inser inte etablissemanget vilka sjuka och motsägelsefulla företeelser som blommar ut på grund av godhets-hyckleriet?”, skriver MaggieArg.

Andra är mer pragmatiska.

”Det är ingen stor fråga - det är väl inget livsvillkor att vara med i en fackförening. Det räcker bra med att vara med i A-kassan”, skriver signaturen Fjällis.

Eget förbund

Ett kreativt förslag är att SD:s anhängare organiserar sig själva.

”Det är väl bara för SD att bilda en egen offentlig Fackförening som företräder alla som diskriminerats pg av andra fackföreningar?? Fight Fire With Fire, som Metallica sjöng en gång...” , föreslår MulleMetal.

Enligt Jimmie Åkesson är MulleMetals förslag knappast genomförbart.

– Det har förts sådana diskussioner, med det är orealistiskt. Det går inte att få en sådan position som de stora förbunden har. Då skulle vi ändå företrädas av LO ute på arbetsplatserna, säger han.

Följ ämnen i artikeln