ÅSIKT

Så hanterar du OS-abstinensen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Mentalcoachen: Lär dig överträffa dig själv – ta OS-guld i ditt eget liv

Foto: ANDREAS BARDELL
MEDALJLYCKA Charlotte Kalla och Anna Haag tog silver i skidstafetten och blev så här glada.

De olympiska spelen är snart slut, efter mer än två veckor av spänning och besvikelser blandat med nervpirrande segrar. Dygnet runt har det funnits något att ge sig hän åt. Om det varit curling, stafett eller skicross har inte spelat någon roll, dramatiken har serverats rakt in i våra tv-soffor. Men nu är det slut, inga uppdateringar, inga sammandrag, inga kommentarer.

Självklart blir det tomt, den vanliga tablån tar över med såpor, IQ-befriade lekprogram och annan meningslös underhållning. Tomhet uppstår som ett brev på posten.

Folk kan tycka det är larvigt, rynka på näsan. Varför engagera sig, så viktigt är det väl inte? Jo, det är faktiskt det. Stora mästerskap slår an något djupt i den mänskliga själen. Vi får vara del av något som går utöver oss själva, ett större sammanhang, en helhet.

OS ger en upplevelse av tillhörighet även om man sitter helt själv i soffan. Det tillfredställer allt det som är viktigt för varje människa, att få vara med, gemenskap och delaktighet. Allt det här skapar mening. Därför är det inte märkligt att det känns tomt när det hela är över. Det är naturligt och mänskligt.

Känslor är viktiga och ska inte förnekas. Så det första att göra är att tillåta sig detta, att för en stund stanna kvar i känslan. Minnas alla härliga ögonblick, bläddra i tidningarnas sportbilagor, jämföra resultat och blicka tillbaka några dagar. Inte bagatellisera eller förlöjliga sina egna – eller för den delen andras – känslor. Att ge uttryck för det man känner i stunden ger förutsättningar att komma vidare.

Självklart gäller detta inte bara OS utan varje gång man har upplevt stunder av lycka. När den efterlängtade skidsemestern är slut, den fantastiska 50-årsfesten är över eller Vasaloppet är åkt. Känslor gör oss till människor. Därför behöver vi tillåta oss att inte bara känna positiva känslor, också negativa känslor ger färg och djup i våra liv.

När väl detta är gjort är det dags att gå vidare och låta det positiva som man varit med om inspirera. Härliga minnen blir som trampoliner som ger skjuts till nya goda upplevelser. Vad som är positivt och ger oss kickar skiljer sig från person till person.

I min coachning så brukar jag ofta be människor berätta om ögonblick i livet de känt genuin lycka. Känslor som är förknippade med dessa stunder är naturligtvis glädje, men jag brukar gå djupare in och nyfiket fråga mer. Ord som ofta kommer då är frihet, mening, gemenskap och närhet. Sedan kan vi genom coachning hitta tillfällen för att också i vardagen få uppleva mer av detta. Strategier för hur man ska tänka, vad man behöver göra eller undvika att göra för att få känna dessa känslor oftare.

Ett annat sätt att ta vara på det positiva, exempelvis i ett OS, är att sporras av alla fantastiska prestationer – Anjas revansch efter fallet i störtloppet, Charlotte Kallas guld, eller herrarnas 4x10 km-stafett.

En fråga man kan ställa är: Vad är ett OS-guld i ditt liv? I vilka områden skulle du vilja överträffa dig själv?

För Marcus Hellner var det att åka fortast i världens största skidtävling. Men vad är det i ditt liv? Att äntligen ta ­steget och söka utbildningen du drömt om i många år? Att ta körkort? Hitta en partner? Vinna tillbaka relationen till dina barn? Vilka matcher i ditt liv ligger och väntar på att vinnas? Vilka segrar är du i störst behov av?

Ta vara på det känslosvall som OS gett upphov till och känn efter för egen del. Vad längtar du efter allra mest i ditt liv? Petter Northug gjorde en makalös upphämtning i skidstafetten, vad skulle hända om du lika målmedvetet kämpade mot det mål som du satt för dig själv? Gör som alla de deltagare som hamnat långt utanför prispallen men som ändå åker hem helnöjda därför att de satt nya personliga rekord. De har inte jämfört sig med andra utan vunnit över sig själva.

OS är slut, tillåt dig själv att stanna upp och känn efter. Det är mänskligt att känna tomhet när något roligt är slut. Men stanna inte kvar för länge, gå vidare och låt dig inspireras till nya avgörande steg i ditt eget liv.

Sverker Wadstein