Debatt

Läsarna: F-kassan, ni är för hårda!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Fyra av fem tycker att Försäkringskassans behandling av sjuka är orimlig

Försäkringskassan tolkar reglerna för hårt.

Det tycker åtta av tio Aftonbladetläsare.

– Ingen vettig människa kan väl anse att personerna i exemplen är fuskare som inte orkar jobba?

Försäkringskassan jagar fuskande föräldrar med nya metoder.
Försäkringskassan jagar fuskande föräldrar med nya metoder.

Försäkringskassans nya regler för utförsäkrade är extremt hårda. Det visar ett dokument som Aftonbladet avslöjar idag. Dokumentet innehåller fejkade case och ska hjälpa Försäkringskassans handläggare fatta rätt beslut då utförsäkrade ansöker om extra "sjukpenning i vissa fall".

De hårda reglerna upprör många av Aftonbladets läsare. Och på frågan ”Tycker du att försäkringskassans bedömningar är för hårda?” svarar 83,2 provent "Ja".

– Ingen vettig människa kan väl anse att personerna i exemplen är fuskare som inte orkar jobba, skriver en av läsarna.

– Det måste vara ett skämt. Man kan inte jobba med två brutna ben och en arm, om det inte är ett väldigt, väldigt speciellt arbete med extremt låga krav, skriver en annan.

Många påpekar att den hårda bedömningen inte är Försäkringskassans fel, ”personalen gör bara sitt jobb”, utan att det är lagstiftningen som är cynisk. Andra menar att det inte är en godtagbar ursäkt, handläggarna saknar civilkurage som ser hur reglerna slår men inte säger ifrån.

Bland läsarna finns det också många som stöttar den nya arbetslivsintroduktionen, däribland "polbie" som själv är utförsäkrad:

– Den här introduktionen är inte för att sätta dit folk, utan för att se om det finns något Arbetsförmedlingen kan göra för att hjälpa den sjuka, i form av exempelvis arbetsträning.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Försäkringskassan

ÄMNEN I ARTIKELN

Försäkringskassan