Muslimer tas inte på allvar i debatten

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattörerna: Sakfrågor kring muslimer förstör den verkliga politiska debatten

Fyra personer greps efter att ha attackerat konstnären Lars Vilks under en föreläsning vid Uppsala universitet där Vilks bland annat visade en porrfilm med bögar i Muhammedmasker. Släktingar och vänner till de gripna samlades utanför polisstationen i Uppsala.
Foto: robin LORENTZ-ALLARD
Fyra personer greps efter att ha attackerat konstnären Lars Vilks under en föreläsning vid Uppsala universitet där Vilks bland annat visade en porrfilm med bögar i Muhammedmasker. Släktingar och vänner till de gripna samlades utanför polisstationen i Uppsala.

Islam och muslimer något alla har en åsikt om, och många vill uttrycka, ofta i mycket enkla termer om ”för eller emot”, ovanför huvudet på majoriteten av oss muslimer. Debatten kretsar kring frågor som inte berör vardagen för de allra flesta av oss, som handskakningdiskussionen, Vilks teckningar eller burkaförbud. Sluta prata om sånt! Det tar fokus från sådant som är verkligt viktigt.

Vårt samhällsliv och den offentliga debatten präglas allt mer av samspelet mellan religion och politik, och debatten som följer fokuserar ofta på mycket små och perifera frågor. Visst finns det viktiga principer även i många av dessa frågor, om hur man beter sig schysst mot varandra i ett samhälle och hur vi garanterar de mänskliga rättigheterna för alla, men det finns en stor fara med att gång på gång deklarera åsikter i marginella frågor. För dessa frågor är just marginella, de är inte toppen på ett isberg av hemska saker ”muslimer” vill ändra i Sverige.

Extrema krafter på båda sidor har ett intresse av att blåsa upp dessa icke-frågor, och de som svarar emot, oavsett vad de tycker i sakfrågorna, hjälper dem att lyckas. Vinnare blir både islamiska extremister och de som vill öka rädslan och islamofobin för att begränsa muslimers rättigheter. Förlorarna å andra sidan blir både majoriteten av oss svenska muslimer som misstänkliggörs och inte får våra hjärtefrågor behandlade, bemötta eller diskuterade, men även hela samhället och alla vi svenskar som vill lägga våra gemensamma resurser på utveckling och vill bygga ett demokratiskt samhälle.

För majoriteten oss muslimer här i Sverige är det, som för alla andra, viktigt att ha en god hälsa, att vara självförsörjande, bidra till samhället, ha en meningsfull fritid och samma rätt och möjlighet som alla andra att följa våra traditioner.

Som socialdemokratiska muslimer vill vi arbeta för jobb åt alla, bättre bostäder, internationell solidaritet och en kraftfull global kamp för miljön, vi vill också motverka det ökande alkohol- och drogmissbruket, stärka ungas självkänsla och sträva mot ökad jämställdhet bland mycket annat. Läs även vårt nya manifest för socialdemokratiska muslimer.

Som muslimer och politiskt aktiva blir vi inte sällan beskyllda för att inte delta i den diskussion som vi tycker är irrelevant, man vill att vi ska ”bekänna färg”. Men vi vill inte delta i den här diskussionen, eftersom den inte berör eller intresserar oss eller majoriteten av muslimerna! Den är på någon annans villkor och utgår ifrån någon annans problemställning. Och framförallt, den leder till ett samhällsklimat vi inte vill se. Det skrämmer människor och det skapar fördomar som är svåra att riva ner. Vi vill föra debatt om andra frågor! Frågor som är verkliga och konkreta för en göra muslimer till en naturlig del av Sverige och för att man ska kunna vara svensk och muslim på samma gång.

Vi vill vara med i diskussionen om muslimers ställning i samhället - men göra det på våra villkor och föra diskussionen utifrån frågor som vi tycker är relevanta. Så snälla, om ditt syfte är motverka islamofobin, så måste du sluta tvinga oss att arbeta heltid med att diskutera handskakningar, Vilks och burka, utan låt oss tillsammans lösa de verkliga utmaningarna i samhället och fortsätta att bygga möjligheternas Sverige.

Abdulkader Habib,

ordförande

Adrian Kaba

Qaisar Mahmood

Somar Al Naher

Medlemmar i Nätverket för muslimska socialdemokrater, Broderskapsrörelsen

Publicerad: