Frigörande måleri ger inte arbetslösa jobb

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-23

Sven-Erik Österberg (S): Alliansen vill satsa 3 miljarder till på flummiga jobbcoacher

Den svenska ungdomsarbetslösheten är en av Europas högsta och massarbetslösheten biter sig fast. Fredrik Reinfeldt påstår att ungdomsarbetslösheten är en synvilla. De drygt 200 000 arbetslösa ungdomarna håller inte med.

Nu verkar synvillan ändå fått statministern att agera. Han har presenterat några åtgärder för att gömma undan arbetslösheten och hyfsa siffrorna innan valet. En bärande del är Alliansens klassiker: jobbcoachning.

Det är en kritiserad åtgärd.

När Aftonbladet för en tid sedan granskade jobbcoacherna valde tidningen rubriken ”DÅ: Vd för sekt, NU: Jobbcoach”. Det säger en del.

Metoderna jobbcoacherna använder sig av är minst sagt kreativa. En metod är djurhealing. En annan är hypnos. En coach använder ’frigörande måleri’ i sin coachning av de arbetslösa.”

Hur ger detta egentligen jobb? Utom för jobbcoacherna förstås.

Ytterligare en annan metod är NLP, neurolingvistisk programmering. Vad är NLP? På Wikipedia kan man läsa: ”Enligt NLP-författaren Wyatt Woodsmall kan de sätt som NLP lärs ut och utövas delas upp i tre olika skolor som lättast förklaras genom Star Trek-metaforer”.

Experterna avfärdar metoden som ovetenskapligt trams.

Nu vill Fredrik Reinfeldt satsa ytterligare tre miljarder kronor på jobbcoacher.

Att regeringen nu utökar denna verksamhet är ett fattigdomsbevis. Sedan regeringen tillträdde har antalet arbetslösa blivit 100 000 fler, sysselsättningen har minskat och socialbidragen ökat. Samtidigt befinner sig över 100 000 långtidsarbetslösa i regeringens så kallade garantier, som dock varken är garantier för jobb eller utbildning utan i stället tvingar deltagarna till passivitet. Sänkta skatter för de rika har inte skapat fler jobb, och nu försöker regeringen dölja misslyckandet. Av de långtidsarbetslösa ungdomarna är det bara 1 av 10 som får ett aktivt stöd.

Vad Sverige behöver nu är en jobbpolitik värd namnet. Med en rödgrön regering blir det investeringar i 100 000 jobb, praktik- och utbildningsplatser. Redan i våras föreslog vi 7,5 miljarder kronor för fler jobb och utbildningsplatser, samt därutöver stora investeringar i infrastruktur och bostäder - satsningar som ger nya, gröna arbetstillfällen. Vi satsar 12 miljarder kronor mer på välfärden: på fler lärare och sjuksköterskor. Vi vill sänka arbetsgivaravgiften med 6 miljarder kronor för småföretagen och ökar tillgången till riskkapital.

Vi tar bort aktivitetsförbudet för unga och sänker skatten för det företag som anställer en arbetslös ungdom. Inte minst vill vi investera i utbildning som faktiskt leder till jobb, i stället för coachning in i arbetslösheten.

Vi kommer inte att bekämpa ungdomsarbetslösheten med vare sig djurhealing eller Star Trek-metaforer. Se det som ett vallöfte från en ny rödgrön regering.

Sven-Erik Österberg
Arbetsmarknadspolitisk talesperson (S)

Följ ämnen i artikeln