ÅSIKT

Det är inte ballerinaskorna som tar kvinnan till toppen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: Teodorescu förringar intellekt och ambition

Alice Teodorescu saknar kvinnliga kvinnor i dagens Sverige. Hon menar att svenska kvinnor klär sig som och förställer sig till män och efterlyser kvinnor som ”definieras av knivskarpt intellekt, ambition och stolthet för vad hon är och vad hon åstadkommit. Som inte skäms, som sticker ut, som tror att hon är någon”.

Teodorescu menar att det bara finns en enda sådan kvinna i Sverige i dag: Anne Ramberg, generalsekreterare på Advokatsamfundet. Resten av Sveriges kvinnor har enligt debattartikeln ”fotriktiga fyrkantiga skor”, Gud förbjude.

Vilken är denna ”äkta” kvinnlighet som kväses i genuspedagogikens tidevarv? Hur ska dessa arma krakar med ”gråmelerade koftor” finna sin inre dam? Teodorescu ger inga tydliga svar, men föreslår Chanels modemedvetenhet som lösning, såväl på arbetsmarknad som på fritid. Som om en fransk dräkt definierar kvinnan.

Teodorescus resonemang visar på en sorglig blindhet. Inte bara inför pondusen och karisman hos de kvinnliga kamraterna i det egna nätverket ”En plats i himlen för kvinnor som hjälper varandra”, där betydelsefulla makthavare som politikern och juristen Maria Abrahamsson och journalisten Sofia Nerbrand är med, utan också inför den politiska verkligheten.

Det Teodorescu benämner som ”formlösa, illasittande plagg” står inte i kontrast mot intellekt, ambition och stolthet.

Att påstå att en människa blott är vad hon bär är att förringa just dessa värden. Självkännedom och stolthet har mycket lite att göra med antalet kjolar i garderoben.

Visst finns det ett symbolvärde i klädsel, liksom dresscodes i arbetet, men för en förkrossande majoritet är ”nätta ballerinaskor” underordnat deras kompetens.

Som modekåseri har Teodorescus resonemang poänger, som samhällskommentar haltar det.

”Var finns hon i svensk offentlighet, i politik eller näringsliv, hon som genom sin hela uppenbarelse bevisar att kvinnor inte behöver förställa sig till män för att tas på allvar?” frågar hon sig.

Överallt, är svaret. Folk i allmänhet är för upptagna med att vara kompetenta på sina jobb för att bry sig om trivialiteter som att vara traditionella damer. De flesta av oss har också större problem att tampas med än vår garderob.

Coco Chanels betydelse för modet i all ära, men jag betvivlar att det är feminina kläder som tagit Ramberg, Abrahamsson och Nerbrand dit de är i dag.

Agnes Arpi

ARTIKELN HANDLAR OM