Läktarkulturen blir som näthatet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören: Vi har alla ansvar att förändra hatkulturen - oavsett om den visar sig på nätet eller läktarna

Årets allsvenska började på absolut värsta sätt. Med en tragedi som kommer färga fotbollen för lång tid framöver. En man misshandlades till döds för att han hejade på fel lag och var på fel plats vid fel tillfälle. Reaktionerna på internet har som vanligt varit ovärdiga.

Allt från att lägga ned svensk fotboll helt till att våldet faktiskt inte alls har med fotboll att göra har hörts från ledarsidor och proffstyckare. Supportersverige har gått samman och hedrat den döde, hållit tysta minuter och haft sorg.

I kommentarsfält och runt på nätet har det föga oväntat piskats upp en hatisk stämning som fördömer hela Fotbollssverige och all supporterkultur. Och internet hejdar sig som vanligt inte där.

På Twitter har tongångarna varit extra hårda. Det dröjde inte många minuter innan anonyma konton började håna den mördade mannen. Det var ju bara en huligan. Barnen har det bättre utan honom. En kvinna retweetar ett hån, lägger till något i stil med ”I våldskulturer händer våld. Ibland dör folk av våld” Sådärja. Skitenkelt! Fortsätter med att uppmana sina följare att ”följ, följ, följ” det anonyma konto som hånat den döde. De ledsna reaktionerna hånen fått har ”gjort hennes dag”. 

En annan är snabbt på, från sin facebook-profil, och förklarar att nu när 08:orna själva fick smaka då gnälls det visst. Någon ber henne visa respekt, en man har dött, barn har förlorat sin pappa. Hon svarar att han kanske var huligan, hon vet väl inte.

Du ser den röda tråden? Alla supportrar är huliganer och således förtjänar de inte bättre. ”Men hade han inte Djurgårdsfärger? Och vad gjorde han egentligen där? Fattar han inte själv eller. Han ville väl bråka. Huligan. Han får skylla sig själv. Han förtjänade det. ”

Känner du igen retoriken? Det borde du göra.

”Men vad hade hon på sig? Och vad gjorde hon där? Fattar hon inte själv eller. Hon ville säkert. Hora. Hon får väl skylla sig själv. Hon förtjänade det.” Klassisk internet-jargong.
Nu var mannen en helt vanlig man som hade all rätt i världen att se en fotbollsmatch med sitt Djurgården. Precis som vi alla bör ha rätten att klä oss som vi vill och befinna oss vart vi vill utan att behöva betala med våra liv för det.

I vår vardag hyllar vi unisont det fiktiva våldet. Lyfter det till skyarna. Nu senaste var det Harrelson och McConaughey i True Detective som gällde. Krönikörer och tv-tyckare riktigt sög i sig av allt det manliga mörkret. För i vår fiktion ska män vara hårda, mörka och alltid ha nära till våldet. I vår verklighet ska det vara precis tvärtom. En kan väl skilja på verklighet och fiktion liksom?
Tror ni tongångarna är annorlunda på läktarna? I klackarna?

Föreställer ni er att tusentalet AIK:are vill galga hela Djurgår´n? Att hela DIF-klacken vill hugga AIK:are? Att Hammarbyare vill döda Djurgårdsbarn? Tänker ni att där står monstren som bara "hatar”? Självklart är det inte så. Även på läktaren handlar det, för de allra flesta, om ett fiktivt våld för att spetsa till en situation. I morgon skakas det hand med kollegan från andra laget igen. Hugga någon? Inte en chans. Allt är ju lite på låtsas.

Precis på samma sätt som människor motiverar sitt internet-hatande.

Det gör väl inget vad jag skriver. Det får väl aldrig några konsekvenser. Jag var lite arg liksom. En läktare fungerar som internet, du ser aldrig individer framför dig. Och precis som normalsupportern aldrig skulle ”hugga” någon så skulle du väl aldrig skämta om att ett barn säkert klarar sig bättre utan sin pappa om du stod öga mot öga med en gråtande nioåring? Nej, nej. Allt är ju lite på låtsas.

Jag vill inte på något sätt förminska det våldsproblem som existerar runt svensk fotboll. Det kommer krävas stora resurser och ett hårt arbete för att lösa det. Vad du och jag direkt kan göra för att hjälpa till, är att tänka efter innan vi hatar, förlöjligar eller hånar vare sig det sker på en läktare eller på internet. Den enda kultur vi faktiskt kan påverka är den vi alla lever och verkar i. Är det en våldskultur har vi alla vårt ansvar.

Mattias Johansson

Publisert: