ÅSIKT

Reinfeldt, prata med oss om ”Det sovande folket”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Teatergrupp: Vi kommer att fortsätta spela din bok till valdagen 2014

Teatergruppen ”Det sovande folket” vill att statsminister Fredrik Reinfeldt förklarar vad han menar med att ”svenskarna är mentalt handikappade”.

Till vår tysta statsminister.

Den senaste veckan har i stort sett alla politiska läger disku­terat och kommenterat din debutbok ”Det sovande folket”. Det har kritiserats och tyckts i radio, på tv, i bloggar och på sociala medier. De flesta debattörer har menat att boken är en stor skam för dig, men vissa representanter för bland annat Timbro och Svenska Dagbladet har trots allt gått ut och försvarat de nyliberala tankar och idéer som genomsyrar bokens alla fem kapitel.

Men du reagerar på samma sätt som du gjorde förra gången din bok lyftes upp. Nämligen med total tystnad. Inte en enda kommentar har sluppit ut, vare sig från ditt parti, din redigerare Per Schlingmann, det förbund du var ordförande för när du skrev boken, Moderata Ungdomsförbundet (som också står som utgivare), eller från dig själv. Trots att journalister från ett otal tv-kanaler och tidningar har ställt frågor och ringt regeringskansliet så har du bemött alla med kalla handen.

Likadant var det för några år sedan när den politiska bloggen ”Alliansfritt Sverige” släppte ­boken som pdf-fil, och den storm som då väcktes fick dig att stänga in dig på hemlig adress. Inte en tillstymmelse till för­klaring eller avståndstagande slapp ut.

Bästa Fredrik Reinfeldt, den här gången kräver vi att locket lyfts av. Nu vill vi en gång för alla få svar på ett antal frågor. Vår tea­tergrupp kommer att fort­sätta spela din bok åtminstone till valdagen 2014. Vi kommer att turnera landet runt och ta varje chans vi får att visa upp de tankar som föregick och fick stå som grund till det som senare skulle bli Nya Moderaterna. Det är i demokratiskt syfte vi gör det. Du skriver bland annat i boken om din idealmänniska, som ska vakna innan väckarklockan, och gå till jobbet innan denne börjar, för att jobba gratis i en kvart, och du skriver att du anser att pri­vata insamlingar ska ersätta trygghetssystemen.

Därför vill vi nu ha svar på följande frågor:

1) Passar det för ett demokratiskt land att statministern vägrar svara på frågor om var denne står politiskt?

2) Är ”välfärdsstaten en omöjlig konstruktion”?

3) Du skriver i boken att förutom skydd så att människor inte svälter ihjäl så ska ingen annan hjälp fås från det offentliga. Vad menar du med det?

4) Du skriver i boken att inga bidrag ska skattefinansieras. Varför har du då drivit igenom rut och rot?

5) Räknas Fas 3-ersättning och socialbidrag som bidrag, och ska då även dessa avskaffas? När, i så fall?

Och till sist: i morgon, lördagen 17 augusti, har vi lagt undan fyra biljetter till dig och valfritt sällskap. Före­ställningen börjar klockan 19, på Blekingegatan 22 i Stockholm. Kom gärna i god tid, det blir lätt kö.

Efteråt skulle vi gärna vilja höra i vilka delar av vår dramati­sering vi har brustit. Vi är be­redda att redigera dramati­seringen så att den ligger när­mare exakt det du i boken menar med att ”svenskarna är mentalt handikappade”.

Johanna Emanuelsson

Amanda Almerén Persson

Jonathan Möller

ARTIKELN HANDLAR OM