Leder strypt rutavdrag till fler svarta jobb?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Socialdemokraternas politik kommer att göra svartjobben fler.

Det menar moderaterna som nu trappar upp stridsretoriken i kampen om rut- och rotavdragen.

– Det kommer att öka otryggheten, utanförskapet och slå mot barnfamiljer där båda föräldrarna arbetar, säger Henrik von Sydow, ordförande i skatteutskottet.

Socialdemokraterna vill sänka taket för rut-avdragen från 50 000 kronor till 25 000 kronor per person. De vill också slopa rot-avdraget när konjunkturen är god.

I dag skriver moderaterna i riksdagens skatteutskott en debattartikel på Aftonbladets debattsajt där de varnar för att oppositionens politik kommer att öka svartjobben.

I kvällens "20 minuter" kommer utskottets ordförande Henrik von Sydow till studion för att diskutera detta med vice ordförande i samma utskott Leif Jakobsson.

– Rutavdraget är väldigt uppskattat av de som behöver det mest, barnfamiljer där båda föräldrarna arbetar och försöker få ihop livspusslet. En halvering av rut leder till en halvering av de vita jobben, säger Henrik von Sydow.

"Inte rimligt att skattepengar går till bartendrar"

Men enligt Leif Jakobsson så finns det bara en studie om rut-avdragets effekter och den visar att det visserligen startats nya företag inom städsektorn och att det har skapats vita jobb.

– Men det är främst etniskt svenska som fått vita jobb. Den svarta sektorn finns kvar och har inte minskat, säger han.

Enligt socialdemokraterna är det rimligt att behålla rut-avdraget så att människor ska kunna köpa städhjälp.

– Har man högre gränser så köper folk bartendrar eller stjärnkockar och det är inte rimligt att andra skattebetalare ska betala för sådant. De pengarna ska gå till skola och jobb,  säger Leif Jakobsson.

"Rot har tryckt tillbaka svartjobben"

När det gäller rot-avdrag menar Leif Jakobsson att det inte finns några bevis på att det ska ha givit vita jobb.

Denna bild motsätter sig Henrik von Sydow starkt.

– Rot har tryckt tillbaka svartjobben inom byggsektorn. Den här utvecklingen vill nu socialdemokraterna riskera, säger han.

Men enligt Leif Jakobsson så bekämpar man inte svartjobb med varken rut eller rot utan det krävs andra åtgärder.

– Vi har under många år lagt förslag efter förslag för att bekämpa svartjobben som moderaterna har röstat ner. Till exempel så tycker vi att arbetsgivare ska behöva rapportera in skatt och sociala avgifter varje månad, inte efter ett år, då oseriösa företag har hunnit lägga ner, säger han.

Missa inte debatten i "20 minuter ikväll klockan 18

Publisert: