Debatt

"Nazisterna styr redan i Ukraina"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Att väst tystar ner att det sitter nazister i Ukrainas regering kan få allvarliga konsekvenser, menar den fd radiokorrespondenten Vladislav Savic.

– Nazisterna styr redan Galizien, det som händer oroar mig, säger han i kvällens "20 minuter"

I kvällens sändning av Aftonbladets nya tv-satsning "20 minuter" debatterades frågan om väst svartmålar Ryssland och varför man inte rapporterar om att nazister sitter på fyra ministerposter Ukrainas nya regering.

Enligt Vladislav Savic finns det anledning att oroa sig för att nazisterna har makt i Ukraina.

– Nazismen har redan slagit rot i Ukraina, de styr redan i Galizien. Dessa nazister hyllar de gamla nazisterna och SS, sa han.

Enligt hans motdebattör, ukrainaren och kristdemokraten Mario Shevchenko så har de nazistiska elementen under upproret varit i och är i minoritet i Ukraina.

– Fram till den 25 maj när det är nyval kommer de inte att kunna ha någon makt. De strävar inte efter att minska Rysslands status, vilket ju var det som Putin var rädd för, sa han.

”Jag är orolig för det här”

Han menar också att det inte är samma sak att lockas av nationalismen i Ukraina som i Sverige, eftersom vi inte har varit i krig på 200 år.

– Det är naturligt där, sa han.

Enligt Vladislav Savic är Shevchenkos resonemang ett förminska den nazistiska rörelsen i landet.

– De är fjärde största partiet. Tänk om det blir ett delat Ukraina där det nazistiska Galizien ingår. Och snart är det EU-val och vi har redan sett varningar om alla högerextrema partier i Europa som vill in, jag är orolig för det här, sa han.

”Ger inte alls en skev bild”

Att väst med USA i spetsen tonar ner det här hotet för att de har egna intressen i konflikten tycker han är uppenbart.

– Vad hände till exempel med det här samtalet mellan de amerikanska diplomaterna där de nämnde oppositionspolitiker de inte ville skulle vara med och bilda regering. Det försvann bara. Men se nu. Nu är har de fått som de vill, sa Savic.

Mario Shevchenko hävdade tvärtom att medierna inte alls ger en skev bild av händelseutvecklingen i Ukraina.

– Det pratas om fascisterna och nazisterna i Ukraina hela tiden. Och jag håller inte med om att EU har varit med och tryckt på den här revolutionen, sa han.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt