Vi har modet att göra om Arbetsförmedlingen

Replik från Centerpartiet om arbetsmarknadspolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Borgerlig och liberal politik är att tro på människors förmåga framför myndigheter, det är precis det reformeringen av Arbetsförmedlingen innebär. Replik från Alireza Akhondi, Centerpartiet.
Borgerlig och liberal politik är att tro på människors förmåga framför myndigheter, det är precis det reformeringen av Arbetsförmedlingen innebär. Replik från Alireza Akhondi, Centerpartiet.

REPLIK. Vänsterpartiet skriver i brist på riktiga arbetsmarknadsförslag att Sveriges borgerliga politik de senaste 25 åren är roten till allt ont. Bara det är häpnadsväckande tramsigt.

Till att börja med har det varit 17 år av socialdemokratiska regeringar under de senaste 25 åren och att politiken dessutom skulle ha varit borgerlig stämmer helt enkelt inte.

I ett försök att sansa den här debatten är det ändå viktigt att poängtera att Centerpartiet tycker att Arbetsförmedlingen spelar en viktig roll om vi ska bryta utanförskapet.

Men för att vi ska kunna ta viktiga kliv på vägen och bryta klyvningen mellan de som har ett jobb och de som inte har ett jobb, måste vi höja blicken och inte bara stirra oss blinda på en statlig myndighet.

Centerpartiet arbetar hårt för en historisk transformation av svensk arbetsmarknad. En förändringsresa som inleddes med januarisamarbetet, där vi tog viktiga kliv framåt för att kunna bryta utanförskapet, förbättra integrationen och ge människor en chans att förverkliga sig själva och bidra till det gemensamma.

Det gör vi genom att ha modet och kraften att förändra. Att se problemen och utifrån de arbetslösas behov skapa förutsättningar för en annan samhällsutveckling.

Reformering av Arbetsförmedlingen skapar en mer renodlad myndighet, fokuserad på samverkan och myndighetsansvar.

Detta tar sig i utryck genom en tydligare uppföljning av de arbetssökande där den enskilde individens möjligheter till jobb står i centrum. Medan de fristående aktörerna står för de matchade insatserna där deras effektivitet och seriositet säkerställs genom hårda krav och kontroll.

Det är ett system som bygger på beprövad erfarenhet från andra länder och som skiljer sig markant från det som Vänsterpartiet lyfter fram. 

Den centralisering som pågått under många år av Arbetsförmedlingens verksamhet måste bytas mot en ökad närvaro i hela landet. Det innebär ett reellt och effektivt stöd till arbetssökande som är nödvändigt för att motverka den ökade långtidsarbetslösheten och som utesluter oseriösa aktörer på marknaden.

Borgerlig och liberal politik är att tro på människors förmåga framför myndigheter, det är precis det reformeringen av Arbetsförmedlingen innebär.


Alireza Akhondi, riksdagsledamot, Arbetsmarknadspolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE