S på väg att irra bort sig i gruvgångarna

Replik från Veto nu om att starta fler gruvor i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Svaret på klimatkrisen är enligt Socialdemokraterna att fortsätta i samma hjulspår. Mer industri, mer teknologi och inte minst fler gruvor. Nödvändiga ord som solidaritet, rättvisa och urfolk finns inte längre med. Replik från organisationen Veto nu.
Svaret på klimatkrisen är enligt Socialdemokraterna att fortsätta i samma hjulspår. Mer industri, mer teknologi och inte minst fler gruvor. Nödvändiga ord som solidaritet, rättvisa och urfolk finns inte längre med. Replik från organisationen Veto nu.

REPLIK. I en debattartikel av tre ledamöter i Socialdemokraternas partistyrelse är första intrycket att man läser en artikel från Svenskt näringsliv.

Nu när framtiden ska utstakas finns nödvändiga ord som solidaritet, rättvisa och urfolk inte längre med. 

I den nya sköna gröna framtiden ska ingen i den privilegierade delen av världen behöva ändra sina vanor, även om alla fakta vad gäller klimatet visar att just det sätt vi lever på är orsaken till den nuvarande akuta situationen.

Inte minst själva tillväxtekonomin. 

Nej, svaret på klimatkrisen är enligt debattörerna att fortsätta i samma hjulspår. Mer industri, mer teknologi och inte minst fler gruvor. 

Skribenterna verkar bortse ifrån att själva fundamentet för ett långsiktigt hållbart samhälle är att vi har livsbetingelserna intakta.

Vi kan inte fortsätta förstöra vattentillgångar, livsmedelsproduktion, artbestånd, skogar och fjällvärld, som om vi kunde rubba planetens gränser.

Vi behöver begränsa uttaget av metaller och mineral, lära oss återanvända det vi redan utvunnit och hushålla med resurserna. Så visar vi solidaritet med dem som redan bär våra bördor. Och skapar hållbara arbetstillfällen.

Resursförbrukning och koldioxidutsläpp är kopplade till inkomst, något debattörerna också helt bortser ifrån.

Av ett socialdemokratiskt parti förväntade vi oss förslag på hur en rättvis omställning ska gå till. De som bidrar minst till den nuvarande situationen (läs låginkomsttagare och urfolk till exempel) är inte de som ska betala utan de som i sin rikedom fortsätter som inget hänt.

Nu behövs integritet nog att skapa en rågång till utvinningsindustrin och stå fri från de tillväxtintressen som är på väg att leda oss fel igen. 

Socialdemokratin är beklagligt nog på väg att irra bort sig i gruvgångarna.


Anita Ullmann, ordförande Veto nu 
Kicki Myrberg, styrelseledamot Veto nu
Stellan Oscarson, styrelseledamot Veto nu


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE