Varför vill M, KD och SD inte stoppa ryskt uran?

MP: Bra att partierna nu ändrat sig om olja och gas – men det räcker inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Flera partier har tagit sitt förnuft till fånga och ställt sig bakom vårt förslag att strypa energiimporten från Ryssland. Men det finns två stora problem med det förslag som M, KD och SD lagt fram, skriver Märta Stenevi och Per Bolund.
Flera partier har tagit sitt förnuft till fånga och ställt sig bakom vårt förslag att strypa energiimporten från Ryssland. Men det finns två stora problem med det förslag som M, KD och SD lagt fram, skriver Märta Stenevi och Per Bolund.

DEBATT. Rysslands krig i Ukraina har snart pågått i sju veckor. De bilder som når oss från krigets helvete, med storskalig och systematisk terror mot civila, har chockat en hel värld. Ryssland agerande kommer skrivas in bland historieböckernas allra mörkaste kapitel.

Vi måste göra allt för att få stopp på kriget. Varje dag räknas och sanktioner är vårt skarpaste vapen. 

Det är avgörande att vi stödjer Ukraina, både politiskt, humanitärt och militärt. Men lika viktigt är att stoppa Rysslands finansiering av kriget.

Varje dag köper EU, och Sverige, rysk energi för summor som är långt större än det vi skickat i stöd till Ukraina. Detta måste upphöra omedelbart.  

När Ukrainas president Volodymyr Zelensky talade till Sveriges riksdag den 24 mars lyfte han fram just ett stopp av energiimport från Ryssland som ett av de viktigaste kraven. ”Inte ett enda fat rysk olja” var hans budskap då. 

Men när Miljöpartiet samma dag lade fram ett förslag i riksdagen om att omedelbart strypa all energiimport från Ryssland så röstade sex av åtta riksdagspartier nej. Flera av partierna verkade då basera sina ställningstaganden på politiskt spel snarare än själva sakfrågan, vilket är oerhört beklagligt i detta allvarliga läge. 

Sen dess har flera av riksdagens partier tagit sitt förnuft till fånga och ställt sig bakom vårt förslag. Det är välkommet och hedersamt om än något senfärdigt.

Men nu har vi äntligen möjligheten att nå en majoritet för ett förslag om sanktioner som skulle slå Putin där det gör allra ondast - nämligen rysk energiexport. 

Regeringen är fortfarande emot ett importförbud av rysk olja och gas. De har påstått att ett ensidigt svenskt ställningstagande om ett importstopp inte skulle vara möjligt, utan att vi måste vänta på att en gemensam EU-linje mejslas fram.

En rapport som Miljöpartiet beställt av Riksdagens Utredningstjänst (RUT) visar dock att det är juridiskt fullt möjligt att Sverige ”går före” EU och inför ett importförbud för rysk energi. 

Flera förslag om sanktioner ligger nu på Näringsutskottets bord. På tisdag bestäms hur vi ska gå framåt.

För Miljöpartiet är det viktigt att vi som land och riksdag kan nå bred enighet. Därför kommer vi föreslå att vi skriver samman våra förslag. Det viktigaste är att vi kommer framåt.

Det är bra att flera förslag kommit in och vi tror det finns goda möjligheter att nå en överrenskommelse snabbt.

Men det finns två stora problem med det förslag som M, KD och SD lagt fram:

 1. Finansieringen av kriget måste upphöra omedelbart.
  M, KD och SD föreslår konstigt nog att sanktionerna inte ska börja gälla direkt, utan vill bara förbereda för skärpningar vid en ospecificerad framtida tidpunkt. Det duger inte – krigsbrotten och våldtäkterna sker nu.
  Mycket talar för att EU så småningom också kommer föreslå mer långtgående sanktioner på energiområdet. Poängen med att Sverige ska “gå före” är att vi inte vill vänta på att EU-kommissionen så småningom agerar.
  Varje dag flödar miljontals kronor från Sverige till Putins krigskassa, kronor som används för att finansiera de krigsbrott som det nu rapporteras om. Vi måste göra allt vi kan för att stoppa Putins framfart nu. Inte om en månad eller efter semestrarna. 
 2. Importförbudet måste omfatta all rysk energi.
  M, KD och SD föreslår att Sveriges importförbud bara ska gälla olja och gas. Vi förstår dock inte logiken att sätta denna begränsning.
  Sverige importerar även uran från Ryssland för mer än två miljarder kronor varje år – alltså mer än dubbelt så mycket som vi betalar för rysk gas. Poängen med att gå före med ett importförbud är att stoppa de flöden med pengar som fyller Putins krigskassa.
  Det spelar ingen roll om intäkterna kommer från kol, olja, gas eller uran. Pengar är pengar. Och varenda krona kan användas för att köpa vapen och ammunition. 

Vi hoppas att vi kan ha en konstruktiv diskussion i utskottet imorgon och att vi snabbt och enat hittar en väg framåt. Ambitionen måste vara att stoppa flödet av så mycket pengar som möjligt till Putins krigskassa så snabbt som möjligt.

Då ser vi ingen anledning till att vi ska vänta med att agera eller att förslaget inte ska omfatta all rysk energi, i stället för bara olja och gas. 


Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet de gröna
Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet de gröna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE